Podgorica: Lažna dojava o bombama u školama

12.12.2022.

Zadnja izmjena 15:40

Autor: M.M./HRT/V.G./Hina

Podgorica/Arhivska fotografija

Podgorica/Arhivska fotografija

Foto: Stevo Vasiljevic / Reuters

Sve osnovne i srednje škole u Podgorici evakuirane su u ponedjeljak ujutro nakon što je nekoliko obrazovnih ustanova na službene adrese elektroničke pošte dobilo dojavu da je podmetnuta bomba. Dojave su stigle s e-mail adrese pod imenom 'Richard Ramirez', a autor se predstavio kao Vladislav Pozdnjakov iz ruske ekstremističke grupe Muška država, prenose crnogorski mediji.

Mail je imao naslov "Svi ćete umreti", a autor prijeti da je s automatskom puškom u rukama krenuo prema jednoj podgoričkoj školi.

- Crnogorci, drski ste. Vodite proeuropsku politiku, širite rusofobiju. Neću više. Ja sam Vladislav Pozdnjakov, lider Muške državne organizacije. Moja braća Rusi su postavila eksplozive domaće izrade u sve škole u Podgorici. Upravo sada idem u jednu školu s AK-om. Crnogorsku djecu ubijat ću, za Rusiju, piše u prijetećem mailu.

Ista organizacija potpisana je i u e-mailu koji je početkom travnja upućen crnogorskim školama, u kojem se također tvrdilo da su u školama podmetnute bombe. 

Sve osnovne i srednje škole u Podgorici evakuirane su jutros nakon što je nekoliko obrazovnih ustanova na službene e-mail adrese dobilo dojavu da je podmetnuta bomba.

Ta prijetnja pokazala se kao lažna.

Crnogorski premijer Dritan Abazović kazao je da Uprava policije i tužiteljstvo moraju učiniti sve kako bi se svaka dojava o bombi u školama istražila, ali da vjeruje da neće pronaći ništa. On je osumnjičio oporbenu Đukanovićevu Demokratsku partiju socijalista da stoji iza svega.

- Iz profesionalnog aspekta moram zaključiti da Uprava policije i tužiteljstvo moraju učiniti sve kako bi se svaka dojava o bombi istražila. Vjerujem da neće naći ništa, ali ovo je dio folkolora DPS-a, rekao je premijer u tehničkom mandatu dodavši da "kada se u travnju konstituirala 43. vlada istu situaciju smo imali u Podgorici".

Odmah nakon primanja informacije o postavljenim bombama, crnogorsko ministarstvo obrazovanja preporučilo je da učenici i zaposleni napuste školske objekte i o svim aktivnostima obavijeste Upravu policije Crne Gore.

Dojava o bombama već je jednom, u travnju, ispraznila crnogorske škole. Pokazalo se da je lažna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!