11:02 / 27.02.2021.

Autor: HRT/Hina

Zbog jednog slučaja zaraze koronavirusom Auckland od subote opet ide u zatvaranje

Premijerka Jacinda Ardern sazvala je u subotu hitnu konferenciju za novinare

Premijerka Jacinda Ardern sazvala je u subotu hitnu konferenciju za novinare

Foto: Fiona Goodall / Reuters

U najvećem novozelandskom gradu, Aucklandu, ponovno bi se trebalo uvesti zatvaranje nakon što je u subotu ondje otkriven novi slučaj zaraze koronavirusom.

Premijerka Jacinda Ardern sazvala je u subotu hitnu konferenciju za novinare da bi izvijestila o novim restriktivnim mjerama za Auckland nakon saznanja o novom slučaju zaraze.

- Frustrirajuće je, znam da jest, rekla je Ardern.

U Aucklandu je zatvaranje uvedeno 14. veljače, nakon što su ondje otkrivena tri slučaja zaraze koronavirusom, no restriktivne mjere su ublažene samo tri dana poslije.

Novi slučaj zaraze, koji je evidentiran u subotu, još se ne povezuje s prethodnim žarištem, no primorava vladu da uvede ponovni 'lockdown', rekla je premijerka.

Novi Zeland privlači pozornost specifičnim načinom na koji reagira na pandemiju - djeluje brzo i žestoko. Zemlja s oko pet milijuna stanovnika dosad je zabilježila 2016 slučajeva zaraze koronavirusom te 26 smrtnih slučajeva.

Od nedjelje će škole u Aucklandu biti otvorene samo za nužno potrebne zaposlenike, a ostale tvrtke ne smiju biti otvorene za javnost.

U ostalim dijelovima Novog Zelanda masovna okupljanja su ograničena na 100 ljudi te će se strogo provoditi mjere fizičke distance.

Ardern je izvijestila da će nove restriktivne mjere na snazi biti najmanje tjedan dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!