Blagdani s omikronom - prazne ulice, pune bolnice, otkazani letovi

10:28 / 26.12.2021.

Autor: HRT

Otkazani letovi zbog rasta novozaraženih

Otkazani letovi zbog rasta novozaraženih

Foto: Dieu-Nalio Chery / REUTERS

Dan nakon Božića mnoge zemlje ruše rekorde u broju novozaraženih. Zbog omikron-varijante koronavirusa otkazuje se sve više letova, a neke zemlje poput Portugala vraćaju stroge mjere. One se ponovno uvode i u gradu Xianu jer Kina je jučer zabilježila 158 novih slučajeva zaraze, što je u zemlji s milijardu 400 milijuna stanovnika najveći dnevni porast u gotovo dvije godine.


U Portugalu omikron-varijanta u 60% slučajeva zaraze 


Sablasno su prazne sinoć bile lisabonske ulice, nakon što su vlasti u Portugalu vratile stroge mjere. Do 9. siječnja nikamo, pa ni na mise, ne može se bez negativnog testa. Iako je ova zemlja s 87% cijepljenih u svjetskom vrhu, Portugalci se sjećaju i posve drugačijih vremena, kada su predvodili crnu listu po broju zaraženih na tisuću stanovnika. Već danima, zbog širenja omikrona imaju po više od 10 tisuća novozaraženih. Najnovija varijanta prisutna je u 60 posto slučajeva zaraze.


Božić u zračnoj luci neplanirano su proveli mnogi u SAD-u


U SAD-u mnogi su dočekali Božić u zračnim lukama ili na povratku kući s otkazanog leta. Ukupno je 950 letova otkazano na sam Božić, sve zbog naglog širenja omikrona. U Minneapolisu su stotine ostale razočarane nakon što 60 aviona nije poletjelo ili stiglo.


- Uplatila sam ovaj put još u veljači i pojma nismo imali da ćemo se u ovo vrijeme još boriti s COVID-om. Ludnica!, kaže Tamara Robinson, putnica iz Minneapolisa.  Let su im otkazali dok su stajali u redu za prijavu. 


Bračni par Robinson na kraju se snašao i pronašao drugu vezu, mnogi nisu.

Neugodno božićno iznenađenje za stotine stanovnika Sydneya


U australskoj državi Novi Južni Wales, ponovno rekordan broj novozaraženih - 6 400. Beskonačni redovi za testiranje ne daju nadu da i idućih dana neće biti slično. Sve je veći pritisak na necijepljene, koji dominiraju među hospitaliziranim i umrlima.


- Dakle, necijepljeni nam zauzimaju prevelik broj mjesta u jedinicama intenzivne skrbi, veći nego što bi trebali, samo zato što su odabrali da ne budu cijepljeni, upozorio je ministar zdravstva te australske savezne države. 


Nekoliko stotina stanovnika Sydneya dobilo je vrlo neugodno božićno iznenađenje od bolnice u kojoj su prije nekoliko dana testirani na koronavirus. Tek što su bezbrižno dočekali blagdane, uvjereni da nisu zaraženi.


- Protekle noći netočno smo obavijestili oko 400 pacijenata kojima su uzeti uzorci od 22. do 23. prosinca da su negativni na COVID. Ti ljudi zapravo su bili pozitivni. Čim smo shvatili pogrešku ovoga jutra, odmah smo s njima stopili u kontakt, objavio je Brad Hazzard, ministar zdravstva države Novi Južni Wales.


Povećan je i broj novozaraženih u Kini, iako je to za toliku zemlju, a u odnosu na ostatak svijeta, i dalje nevjerojatno malo. 158 lokalno zabilježenih slučajeva objavili su danas.Čini se kako je jedno od najboljih mjesta za doček ovoga Božića bilo - što dalje od planeta Zemlje - snimke s Međunarodne svemirske postaje pokazuju četveročlanu ekipu NASA-e u blagdanskom raspoloženju - 408 kilometara od planeta koji je i dalje u stisku pandemije.Pregled pripremio Danko Družijanić:

video thumb


Zbog širenja omikron-varijante koronavirusa mnoge europske zemlje bilježe rast broja zaraženih u posljednja dva dana. 


Velika Britanija izvijestila je da je broj novooboljelih premašio 120 tisuća - najviše u jednom danu od početka pandemije, među kojima je u 23 tisuće 719 slučajeva riječ o omikron-varijanti.

Francuske vlasti izvijestile su o gotovo 105 tisuća novih slučajeva zaraze, što je i u toj zemlji najveći dnevni broj zaraženih od početka pandemije.

Rekordne brojeve bilježi i Italija, u kojoj je zdravstveni sustav pod velikim pritiskom, te Irska. Gotovo tri četvrtine novooboljelih zaraženo je omikronom, priopćilo je irsko Ministarstvo zdravstva.

Zbog omikron-varijante rast broja zaraženih - diljem svijeta otkazani letovi


Gotovo šest tisuća letova diljem svijeta otkazano je u dane blagdana zbog sve više novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Najteže su pogođene američke zrakoplovne tvrtke, a daljnji poremećaji u zračnom prometu očekuju se i sutra. Tvrtke su za nedostatak osoblja okrivile omikron-varijantu koja se brzo širi te su mnogi članovi posade pozitivni ili su morali u samoizolaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!