Zbog prosvjeda vozača kamiona Ontario proglasio izvanredno stanje

11.02.2022.

18:11

Autor: V.G./HRT/Hina

Kanada

Kanada

Foto: Patrick Doyle / Reuters

Premijer kanadske savezne države Ontario Doug Ford proglasio je u petak izvanredno stanje zbog već dva tjedna dugih prosvjeda protiv ograničenja u pandemiji covid-19.

Prosvjednici i dalje odbijaju deblokirati promet, a napose je ključan most Ambassador koji je ključna prometnica za trgovinu između Kanade i Sjedinjenih Država.

Premijer Ford (konzervativna stranka) rekao je da će prosvjednicima jasno dati do znanja da je "protuzakonito" blokirati ključnu infrastrukturu.

- Bit će posljedica i one će biti oštre, poručio je Ford.

Prosvjednicima prijeti kazna do godine dana zatvora i 100.000 dolara novčane globe.

Osim što su krajem siječnja, kada je počela pobuna protiv epidemioloških mjera, zauzeli prometnice u glavnom gradu Ottawi, vozači kamiona i njihovi pristaše žele udariti na gospodarstvo paralizirajući i neke glavne trgovinske rute.

Viseći most Ambassador koji Ontario povezuje s Detroitom u SAD-u, presudan je za automobilsku industriju, ali i za američke bolnice u kojima radi velik broj medicinskog osoblja iz Kanade.

Blokada na kanadskoj granici prijeti opskrbnim lancima koji su već oslabljeni zbog nestašice i kašnjenja povezanog s pandemijom, upozorio je početkom tjedna Brian Kingston, predsjednik Kanadske udruge proizvođača automobila, zatraživši prekid prosvjeda.

Oko 40.000 ljudi svakodnevno prolazi tim mostom i preveze se robe u vrijednosti 323 milijuna američkih dolara.

Kanadski pokret prozvan u početku "konvoj slobode" bio je isprva usmjeren protiv odluke po kojoj se vozači kamiona moraju cijepiti ako žele prijeći granicu s SAD-om.

No ubrzo se prometnuo u prosvjede protiv epidemioloških mjera i protiv vlade, a inspirirao je i stanovnike Novog Zelanda, a slična akcija počela je i u Francuskoj gdje je u Parizu policija proglasila zabranu prosvjeda zbog "opasnosti remećenja javnog reda".

Pariz spremno očekuje "konvoje slobode"

Tisuće protivnika protuepidemijskih mjera iz raznih dijelova Francuske putuju u petak u konvojima prema Parizu, kamo bi trebali stići tijekom večeri, unatoč upozorenju vlasti koje su odlučile spriječiti bilo kakvu blokadu prometa.

Po uzoru na prosvjede u Kanadi, organizatori "prosvjeda slobode" u Francuskoj protive se covid potvrdama što su 24. siječnja stupile na snagu i kažu za sebe da pripadaju "žutim prslucima", prosvjednom pokretu koji je djelovao 2018. i 2019., a potaknulo ga je povećanje cijene benzina koje se prometnulo u pobunu protiv predsjednika Emmanuela Macrona.

U srijedu su prve povorke koje prosvjednici nazivaju "konvoji slobode" pošle automobilima i kamperima iz Nice, Bayonnea i Perpignana, a u petak iz gradova bližih Parizu. Iz policijskog izvora se doznaje da je u petak oko podneva prema Parizu išlo oko 1800 vozila.

Odbijajući bilo kakvu namjeru da blokiraju prometnice, sudionici se nadaju da će tijekom večeri stići u Pariz, gdje će provesti noć i zatim u subotu sudjelovati u različitim prosvjednim povorkama protiv covid potvrda, glavne protuepidemijske mjere koju je francuska vlada uvela radi suzbijanja covida-19.

Prosvjednici traže ukidanje potvrda i "svih sredstava prisile i pritiska u vezi sa cijepljenjem", uz zahtjeve za veću kupovnu moć i smanjenje cijene energenata, što je postalo važna tema u kampanji za predsjedničke izbore raspisane za travanj.

Neki žele iz Pariza produžiti u Bruxelles i u ponedjeljak održati europsko okupljanje. Belgijske vlasti su im ipak odlučile zabraniti ulazak u glavni grad zbog toga što nisu zatražili odobrenje za skup.

Pariška policija je u četvrtak proglasila zabranu prosvjeda zbog "opasnosti remećenja javnog reda" i predvidjela mjere "radi sprječavanja blokade glavnih prometnica, uz podizanje prekršajnih prijava i privođenje prekršitelja".

Žalbu na ovu zabranu u petak poslijepodne treba proučiti upravni sud u Parizu.

Premijer Jean Castex je podsjetio da je blokada prometa zabranjena, iako je pravo na prosvjed "zajamčeno po ustavu".

Sudionici će biti uhićeni "ako zaustave promet ili ako budu htjeli blokirati glavni grad".

- U tome ćemo biti odlučni, rekao je za podnevni dnevnik na televiziji France 2.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!