Biden se sastaje s predsjednicima Ukrajine, J. Koreje, Japana

20.05.2023.

Zadnja izmjena 23:19

Autor: HRT/D.M./Hina

Zelenski stigao u Hirošimu

Zelenski stigao u Hirošimu

Foto: Kyodo / Reuters

Čelnici zemalja skupine G7 i drugog su dana sastanka u Hirošimi u Japanu poslali jasne poruke Moskvi da će je, zbog napada na Ukrajinu, nastaviti iscrpljivati sankcijama. SAD je odobrio isporuku zrakoplova F-16 Kijevu. Istodobno, plaćenička skupina Wagner tvrdi da su ruske snage potpuno osvojile Bahmut. No Ukrajinci su to demantirali.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stigao je u japanski grad Hirošimu, gdje se održava summit skupine G7 najbogatijih demokracija u svijetu, kako bi se sastao "s partnerima i prijateljima Ukrajine" te prikupio podršku za obranu svoje zemlje od ruske invazije.

Američki predsjednik Joe Biden nestrpljivo čeka sastanak s ukrajinskim predsjednikom na summitu G7 pošto je otvorio put za isporuke borbenih zrakoplova F-16 Ukrajini kako bi se branila od ruske agresije, najavila je Bijela kuća.

Joe Biden održat će i zajedničke sastanke s čelnicima Južne Koreje i Japana, najavio je američki dužnosnik, kako prenosi Reuters.

Bilateralni sastanak Bidena i Volodimira Zelenskog predviđen je u nedjelju iza 14 sati po mjesnom vremenu, rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Joe Sullivan, prenosi agencija AFP.

Od iznenadnog dolaska na summit u Hirošimu u Japanu koji je domaćin samita skupine sedam najrazvijenijih zemalja svijeta, Zelenski je održao niz bilateralnih sastanaka.

Zelenski je razgovarao i s Narendrom Modijem, premijerom Indije, zemlje koja je suzdržana u odnosu na rusko-ukrajinski rat. Dan ranije Zelenski je stigao i u Saudijsku Arabiju na sastanak Arapske lige gdje je također tražio podršku tog dijela svijeta u otporu Kijeva prema agresiji Moskve.

Biden je u petak prevladao duga oklijevanja i objavio da je SAD spreman odobriti isporuku borbenih zrakoplova F-16 američke proizvodnje Ukrajini. To je "povijesna odluka", rekao je ukrajinski predsjednik.

Washington će sada podržati zajedničku inicijativu svojih saveznika za obuku ukrajinskih pilota u korištenju F-16.

Prisutnost ukrajinskog predsjednika na skupu u Hirošimi simboličan je pokazatelj zabrinutosti zapada oko ruskih prijetnji napadima atomskim oružjem. Zelenski je doputovao kako bi iznio svoje viđenje Ukrajine kao žrtve ruskog napada i objasnio svoj mirovni prijedlog. 

Čelnici G7 iskoristili su summit kako bi pokrenuli novi val globalnih sankcija Moskvi. Zatražili su od Rusije da odmah, potpuno i bezuvjetno povuče svoju vojsku i opremu s ukrajinskog teritorija.

SAD je odobrio saveznicima da pošalju borbene zrakoplove F-16 Ukrajini te obuku njezinih pilota. Moskva je brzo reagirala i zaprijetila Zapadu "kolosalnim rizikom" isporuči li mlazne zrakoplove Ukrajincima.

video thumb

Zelenskij u Hirošimu doputovao vojnim zrakoplovom francuske vlade


Dok je zrakoplov s Volodimirom Zelenskim slijetao u japanski grad Hirošimju, kamere su zumirale letjelicu - vojni zrakoplov s oznakom francuske vlade.

Od ruske invazije na Ukrajinu diplomatski potezi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona povremeno ljute neke njegove saveznike i potiču ih na oprez kada su posrijedi njegove namjere, unatoč tome što je Pariz pružio znatnu vojnu i financijsku pomoć Ukrajini.

No kada je u petak Zelenskij sletio u Džedu gdje je prisustvovao sastanku Arapske lige u francuskome Airbusu, bio je to uspjeh za Macrona.

Francuski dužnosnici kažu kako se zamisao o tomu da se ukrajinski čelnik dovede na sastanak čelnika G7 rodila nekoliko tjedana nakon početnih pregovora s japanskim domaćinima.

- Ukrajinci su zatražili da predsjednika Zelenskija na samit preveze francuska vojska, rekao je dužnosnik iz okruženja francuskog predsjednika, dodavši da je konačna odluka donesena u srijedu.

Ukrajinsko izaslanstvo čekalo je na poljskoj granici prije ukrcaja u francuski zrakoplov za Džedu.

Svojim sudjelovanjem na sastanku članica G7 Zelenskij je želio doprijeti i do onih zemalja koje su ostale po strani kada je riječ o sukobu u Ukrajini.

Francuski dužnosnici ističu kako nije prvi put da Pariz uskače i nudi zrakoplov Zelenskiju.

U veljači je, nakon sastanka na vrhu šefova europskih država ukrajinskog predsjednika od Bruxellesa do Poljske prevezao Falcon, zrakoplov francuske vlade.

Rusija i Kina optužuju G7 za "obuzdavanje" i upletanje u unutarnje stvari


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da su odluke koje je skupina G7 donijela u Japanu usmjerene na dvostruko obuzdavanje Rusije i Kine, a Kina je optužila zapadne zemlje da se upleću u njezina unutarnja pitanja.

Lavrov je na konferenciji za medije ponovio rusku tvrdnju da Zapad koristi rat u Ukrajini kako bi Rusiji nanio strateški poraz. Zadatak je postavljen glasno i otvoreno - poraziti Rusiju na bojnom polju, no ne samo to, eliminirati je kao geopolitičkog suparnika, rekao je šef ruske diplomacije.

Pogledajte odluke o kojima se raspravlja i koje se usvajaju danas na skupu G7 u Hirošimi, a kojima je cilj dvostruko obuzdavanje Rusije i Kine, dodao je.

G7 je ranije priopćio kako su se članice dogovorile da će pojačati sankcije protiv Moskve i smanjiti izloženosti Kini. Pozvale su Peking da primora Rusiju na zaustavljanje vojne agresije i povlačenje snaga s ukrajinskog teritorija.

I kinesko ministarstvo vanjskih poslova usprotivilo se priopćenju G7 i požalilo Japanu kao organizatoru skupa.

Ministarstvo je priopćilo kako G7 ignorira zabrinutost Kine te da je napada i miješa se u njena unutarnja pitanja, uključujući Tajvan. 

Zelenski će se bilateralno sastati s vođama zemalja članica G7, no također i s vođama Indije i Brazila, dviju zemalja koje se nisu distancirale od Moskve. Ukrajinski predsjednik će u nedjelju održati sesiju sa skupinom G7 prije šire sesije sa zemljama globalnog juga.

Francuski i europski dužnosnici su rekli da je ključno što je Zelenski osobno došao najprije na sastanak Arapske lige, a sada skupine G7, na kojem prisustvuju zemlje globalnog juga, kako bi predstavio stav Ukrajine kao žrtve ruskog napada i vlastiti stav o budućem mirovnom rješenju.


Zabrinutost G7 i zbog Kine 

Zabrinuti oko važne uloge koju Kina danas ima u opskrbnim lancima, od poluvodiča do kritičnih sirovina, G7 je izdao priopćenje kojim se navodi zajednička strategija budućeg odnosa prema drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji. Sedmero čelnika upozorilo je da će se države koje se pokušaju koristiti trgovinom kao oružjem suočiti s "posljedicama", time šaljući snažan signal Pekingu protiv prakse koju Washington smatra ekonomskim zlostavljanjem, piše agencija Reuters.

- Pozivamo Kinu da primora Rusiju da zaustavi svoju vojnu agresiju i odmah, potpuno i bezuvjetno povuče svoje trupe iz Ukrajine. (...) Ne rasparujemo se niti okrećemo prema unutra. Istovremeno shvaćamo da ekonomska otpornost zahtijeva smanjenje rizika i diverzifikaciju. Rastuća Kina koja igra po međunarodnim pravilima bila bi u svjetskom interesu, priopćili su. 

G7 pozvao na usvajanje standarda za umjetnu inteligenciju


Vođe zemalja članica skupine G7 pozvali su na razvoj i prihvaćanje međunarodnih tehničkih standarda za pouzdanu umjetnu inteligenciju u vrijeme kad se zakonodavstva najbogatijih demokracija u svijetu usredotočuju na novu tehnologiju. Priznali su da se pristupi za postizanje "zajedničke vizije i cilja pouzdane umjetne inteligencije možda razlikuju", no u priopćenju su rekli da "upravljanje digitalnim gospodarstvom mora i dalje biti u skladu sa zajedničkim demokratskim vrijednostima".

Dogovor je postignut nakon što se Europska unija, koja ima svoje predstavnike u skupini, ovaj mjesec približila usvajanju zakona kojim bi se regulirala umjetna inteligencija, što bi predstavljalo prvi sveobuhvatan zakon o toj tehnologiji. Vođe zemalja članica G7 spomenuli su generativnu umjetnu inteligenciju, koju je popularizirala aplikacija ChatGPT, rekavši da "odmah trebaju razmotriti prilike i izazove generativne umjetne inteligencije".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!