09:04 / 09.05.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Zelenski odlikovao zvijezdu obrane Ukrajine, Patrona - psa tragača za minama

Odlikovanje psa Patrona

Odlikovanje psa Patrona

Foto: Ukrainian Presidential Press Service / Handout via REUTERS

Predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju je odlikovao ukrajinskog psa tragača za minama, Patrona i njegova vlasnika, uručivši im medalju kao priznanje za predanu službu iskazanu od početka ruske invazije.

Ovaj Jack Russell terijer zaslužan je za otkrivanje više od 200 eksplozivnih naprava i sprečavanje njihova aktiviranja od početka rata 24. veljače.

Vrlo brzo Patron je postao pseći simbol ukrajinskog domoljublja.

Zelenski je odličja dodijelio na konferenciji za novinare održanoj u Kijevu zajedno s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom koji je u nedjelju nenajavljeno posjetio Ukrajinu.

Patron je za vrijeme svečanosti ponosno lajao i mahao repom, izazvavši simpatije i smijeh okupljenih.

- Danas želim nagraditi one ukrajinske heroje koji već čiste našu zemlju od mina. I zajedno s tim našim junacima i ovoga divnog malog vojnika, Patrona, koji ne pomaže samo u neutraliziranju eksplozivnih naprava, nego i poučava našu djecu sigurnosnim pravilima u dijelovima zemlje u kojima postoji opasnost od mina, rekao je Zelenski nakon ceremonije.

Nagrada je pripala i vlasniku Patrona, bojniku u Službi civilne zaštite, Mihailu Iljevu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!