Zelenski optužuje Rusiju za korištenje fosfornih bombi i taktiku terora

13.04.2022.

14:32

Autor: Hina/HRT/D.S.

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS / REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da Rusija koristi fosforne bombe u Ukrajini i optužio je Moskvu da primjenjuje taktiku terora protiv civila.

Obraćajući se estonskom parlamentu, Volodimir Zelenski je rekao da ruska vojska koristi sve vrste topništva, sve vrste projektila, zrakoplovne bombe, a posebice fosforne bombe protiv stambenih četvrti i civilne infrastrukture.


- Ovo je jasan teror nad civilnim stanovništvom, rekao je.


Nije pružio dokaze, a Reuters nije mogao neovisno provjeriti njegove tvrdnje.


Rusija poriče da cilja civile otkako je 24. veljače izvršila invaziju na Ukrajinu i tvrdi da su ukrajinske i zapadne optužbe o ratnim zločinima izmišljene.


Ukrajina je priopćila kako provjerava informacije da je Rusija možda upotrijebila kemijsko oružje u napadu na Mariupolj na jugu zemlje.


Proruski separatisti koji pokušavaju preuzeti potpunu kontrolu nad gradom kažu da nije korišteno kemijsko oružje, a Moskva je ranije govorila da su američke priče o ruskim snagama koje koriste kemijsko oružje zapravo taktika kako bi se skrenula pozornost s neugodnih pitanja za Washington.


Iz Moskve zasad nije došla reakcija na komentare Zelenskog.


Zelenski je također rekao da je Rusija silom deportirala Ukrajince, opet bez pružanja dokaza, te je pozvao na nastavak ekonomskih sankcija protiv Rusije, ustvrdivši da je to jedini način da se Moskva prisili na dogovaranje uvjeta za postizanje mira.


Ukrajina bi trebala dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, rekao je Zelenski i ocijenio da je posjet predsjednika Poljske i baltičkih zemalja, do kojeg će doći kasnije u srijedu, važan kao signal potpore Ukrajini.


U ruskoj invaziji na Ukrajinu ubijene su tisuće i raseljeni milijuni ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!