Sve je bliže odlučujuća bitka za Mariupolj

13.04.2022.

12:21

Autor: Željko Raić/Dnevnik/HRT

Razaranja u Mariupolju

Razaranja u Mariupolju

Foto: Azov regiment press service / Reuters

Predsjednici Poljske, Litve, Latvije i Estonije na putu su u Kijev kako bi se sastali s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i tako izrazili potporu Ukrajini koja se već gotovo 7 tjedana žestoko odupire ruskoj agresiji. Ruska vojska i dalje se premješta za napad na istok zemlje, a čini se da je sve bliže i odlučujuća bitka za "srce rata", kako je Zelenski nazvao razrušeni Mariupolj.

Najnovije satelitske snimke pokazuju gomilanje ruskih snaga na zapadu Rusije. Svega ima, tenkova, višecijevnih bacača raketa, teškog topništva, tu su i sva ostala pripadajuća prateća oprema i ljudstvo. Prema očekivanjima, uskoro bi trebali krenuti na istok Ukrajine i napokon ostvariti cilj Moskve. Do kraja osvojiti regiju Donbas i spojiti se s anketiranim Krimom. No na putu im je i dalje Mariupolj.

Barvinkove je mali gradić na istoku Ukrajine. Posljednjih dana ondje vlada zatišje, ali branitelji znaju što to znači. Njihov je gradić na glavnoj cesti za Harkiv, drugi najveći grad u zemlji i očiti vojni cilj ruske armade.

- Prošla su tri tjedna od najžešćih borbi. Sada svake noći čujemo kako dolaze novi tenkovi. Vlada neki prividni mir, a svi znamo da je to posebno sumnjivo. No ovaj smo put spremniji i bolje opremljeni, rekao je Leonid Serdiučenko, zapovjednik obrane Barvinkova.

Za to vrijeme rusko se topništvo priprema za napad. Harkiv je stalno na meti ruskih topova, ciljevi neselektivni, ponajviše civilni. Sve kako bi se izazvala panika i malodušnost među građanima Harkiva.

- Bio sam na poslu kad me nazvala supruga i rekla, vraćaj se, kuća nam je pogođena, više je nema. Hvala Bogu, ona i sin su neozlijeđeni, rekao je stanovnik Harkiva Roman Izhitnik.

Brojni strani analitičari počinju s procjenama budućih događaja.

U ovom dijelu Ukrajine teren je ravan i otvoren, manje je šume. Taktika zasjede s pomoću koje su Ukrajinci bili vrlo uspješni kod Kijeva, možda se neće moći primijeniti u Donbasu. Mislim da će snage ovdje biti izbalansirane i da slijedi veća i teža borba od one koju smo dosad vidjeli, rekao je Richard Barrons, umirovljeni britanski general.

Ukrajina je objavila da je uhitila proruskog političara i bliskog Putinova saveznika Viktora Medvedčuka. Bio je u uniformi, pa je samim time postao i ratni zarobljenik. No predsjednik Zelenski odmah je poručio da ga želi što prije zamijeniti za ukrajinske ratne zarobljenike. Istodobno je objavio kako je dosad pronađeno više od 700 tijela u Buči, te pozvao svijet da stvari nazove pravim imenom.

- Rusija stalno ponavlja da nema masakra u Buči, kako je sve to inscenirano. Pa nema toliko glumaca koji bi to mogli odglumiti koliko ima ubojica u ruskoj vojsci. Riječ je o ratnom zločinu, a ne o insceniranom prizoru, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

- I sada cijeli svijet vidi, umjesto da ukrajinska strana nastavi s pregovorima, ona nas suočava s insceniranim provokacijama oko Buče, sve kako bi sakrili to da ne poštuju naš dogovor iz Istanbula, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

No u nečemu je pogriješio predsjednik Putin, ne vidi cijeli svijet događaje iz Buče njegovim očima.

- Da, nazvao sam to genocidom jer predsjednik Putin pokušava uništiti sve što je povezano s Ukrajinom. Dokazi postoje, genocid je neupitan, rekao je američki predsjednik Joe Biden.

Pa kako bi spriječili nove masakre, Amerikanci šalju nove pošiljke vojne opreme u Ukrajinu, unatoč upozorenjima Moskve.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!