Zelenski: Ostajem u Kijevu i ne odustajem od daljnjih razgovora

08.03.2022.

07:37

Autor: HRT

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij

Foto: Press služba ukrajinskog predsjednika / Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u najnovijem obraćanju poručio je da ostaje u Kijevu i da neće odustati od daljnjih razgovora. Ponovio je kako su Rusi podcijenili odlučnost ukrajinskog naroda i obećao da neće odustati od pregovora unatoč gotovo nikakvom napretku.


- Ostajem u Kijevu, u rezidenciji Ureda predsjednika. Ne skrivam se. I nikoga se ne bojim. Ostajem koliko je potrebno da se dobije ovaj rat, poručio je Zelenski te naglasio kako će se "sve što su Rusi uništili u Ukrajini obnoviti i učiniti boljim".

- Na jugu naše zemlje razvilo se snažno isticanje ukrajinstva na ulicama i trgovima kakvo nikada prije nismo vidjeli (...) I to im je kao noćna mora. I što je najvažnije, istina je na našoj strani. Mržnja nismo mi i ona će nestati, neprijatelj će nestati, poručio je Zelenski.

Rekao je da je u ponedjeljak i u nedjelju u bombardiranju pekarnice u Kijevu poginulo 13 ljudi, a da se 50-ero djece s onkološkim bolestima moralo iseliti iz bolnice nakon što je pogođena raketom.

Zelenski je prije zatražio i podršku američkih Židova, usporedivši ruski napad na njegovu domovinu s nacizmom.

- Ovo je čisto nacističko ponašanje. Ne mogu to prikazati nikako drugačije. Brojčano nadjačani Ukrajinci bore se svime što posjeduju, iako nemaju dovoljno oružja. Bacaju se pod tenkove, čisto da shvatite što se događa, rekao je ukrajinski čelnik, koji je i sam Židov Konferenciji predsjednika američkih-židovskih organizacija u razgovoru putem Zooma.

Nabrojio je gradove i mjesta koje su uništile ruske snage te poručio kako Rusi ne puštaju stanovnike da napuste mjesta koja su napali, ne dopuštaju dostavu hrane i vode.

- Sve se to događalo tijekom nacizma. Opstanak ukrajinske nacije bit će pitanje jednako kao antisemitizam. Svi ti milijuni bit će istrijebljeni, rekao je Zelenski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!