17:58 / 24.01.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Zelenski pozvao EU da ostane jedinstven protiv Rusije

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

Foto: Gleb Garanich/File Photo / REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je pozvao Europsku uniju da ostane jedinstvena protiv Rusije, tijekom razgovora s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i nakon kontroverznih izjava njemačkih dužnosnika.

Zelenski je Michelu i nacionalnim čelnicima EU-a zahvalio na solidarnosti i potpori u vrijeme sukoba i napetosti s Rusijom.

Istaknuo je da je "za Ukrajinu važno da se očuva jedinstvo svih zemalja članica EU-a u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta" njegove zemlje, zbog potencijalne ruske invazije, stoji u priopćenju ukrajinskog predsjedništva.

- Ukrajina neće popustiti pred provokacijama, naprotiv, zadržat će pribranost zajedno sa svojim partnerima, dodao je Zelenski.

- Zahvalan sam vama, gospodine predsjedniče Europskog vijeća i čelnicima zemalja EU-a, čiji diplomati ostaju u našoj državi i podupiru nas radeći svoj posao, rekao je Zelenski Michelu u telefonskom razgovoru.

Kazao je i da Ukrajina ne kani odgovarati na ruske provokacije.

Moskva je u ponedjeljak još jednom optužila Kijev da sprema ofenzivu protiv proruskih separatista na istoku zemlje.

Te su optužbe slijedile nakon izjave njemačkog marinca, koji je ideju o tome da bi Rusija mogla izvesti invaziju na Ukrajinu nazvao "ludošću", kazavši da ruski predsjednik Vladimir Putin "vjerojatno zaslužuje" poštovanje.

Kijev dodatno iritira i uporno njemačko odbijanje isporuke oružja Ukrajini. Ukrajina smatra da bi takvo stajalište moglo "ohrabriti" Rusiju.

Isporuku oružja Ukrajini najavile su Sjedinjene Države, Velika Britanija i baltičke zemlje.

Tradicionalno, još od Drugoga svjetskog rata, Njemačka je nesklona bilo kakvom vojnom angažmanu, a u ovom slučaju smatra da bi ovakva vrsta potpore mogla samo pojačati tenzije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!