Zelenski pozvao Ukrajince na zajedništvo i nastavak borbe

21.08.2022.

07:13

Autor: T.V./HRT/Hina

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Foto: Gleb Garanich / REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je svoje sunarodnjake da se drže zajedno i bore uoči Dana neovisnosti kada će se napuniti šest mjeseci od početka ruske invazije na tu zemlju.

- Za ukrajinsku se pobjedu moramo boriti, još je mnogo posla, moramo se držati zajedno i izdržati puno, nevjerojatno puno boli, rekao je u video obraćanju koji je objavljen u subotu navečer.

Ukrajina sljedeći tjedan, 24. kolovoza, obilježava Dan neovisnosti, a taj datum označava i punih šest mjeseci od početka ruske invazije. Zelenski je upozorio kako bi ruske snage mogle iskoristiti taj dan za posebno brutalne napade.

- Takav je naš neprijatelj, rekao je te se osvrnuo na ruski teror u Harkivu i Donbasu, koji su pod svakodnevnim ruskim napadom.

Poručio je i da očekuje posjete ukrajinskih partnera sljedeći tjedan, istaknuvši da je rat promijenio sve za Ukrajinu, Europu, ali i ostatak svijeta. Dodao je i da je ruski cilj poniziti zemlju, širiti strah i konflikt pa nitko ne bi trebao pokleknuti i pokazati slabost.

- To je razlog zbog kojega se držimo zajedno, pomažemo jedni drugima, gradimo ono što je uništeno i borimo se za naš narod, istaknuo je u obraćanju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!