Zelenski Vijeću sigurnosti UN-a: Civile su gazili tenkovi, a žene su silovane pred djecom

05.04.2022.

17:06

Autor: HRT/Hina/IMS

Volodomir Zelenski

Volodomir Zelenski

Foto: Andrew Kelly / REUTERS

Prvi put od početka ruske invazije ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se Vijeću sigurnosti UN-a. Govorio je o masakru u Buči koju je jučer i posjetio. 

- Ubijani su u svojim domovima, na njih su bacane granate, civile su gazili tenkovi dok su se vozili automobilima, i u svemu tome su ruski vojnici uživali. Rezali su im vratove, a žene su silovane i ubijane pred očima svoje djece. Uopće se ne razlikuju od drugih terorista, poput pripadnika Islamske države, rekao je Zelenski.

Zelenski je prikazao kratak video spaljenih, krvavih i osakaćenih trupala, uključujući i djece, u Irpinu, Dimerci, Mariupolju i Buči.


Doveo je u pitanje značaj 15-članog Vijeća sigurnosti koje nije bilo u stanju poduzeti bilo kakve mjere protiv Rusije i njene invazije na Ukrajinu 24. veljače, jer Moskva ima moć veta kao i Sjedinjene Američke Države, Francuska, Britanija i Kina.


- Imamo posla s državom koja pretvara svoj veto u Vijeću sigurnosti UN-a u pravo na smrt. Rusija želi pretvoriti Ukrajinu u tihe robove, rekao je Zelenski u obraćanju uživo videovezom i pozvao na reformu tog tijela.


Rusija tvrdi da provodi "specijalnu vojnu operaciju" čiji je cilj uništiti ukrajinsku vojnu infrastrukturu i "denacificirati" Ukrajinu te poriče da napada civile. Ukrajina pak tvrdi da je Rusija na nju, ničim izazvana, izvršila invaziju.


- Opet smo čuli golemu količinu laži o ruskim vojnicima i ruskoj vojsci, rekao je Vijeću sigurnosti ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzja.

Ubijeno barem 1430 civila


Ujedinjeni narodi su objavili da je otprilike 11 milijuna Ukrajinaca, više od četvrtine stanovništva Ukrajine, napustilo svoje domove. Više od 4 milijuna je napustilo Ukrajinu u potpunosti.


Dužnosnik UN-a odgovoran za humanitarnu pomoć Martin Griffiths je rekao da je barem 1430 civila ubijeno, uključujući više od 121 djeteta i dodao da su stvarne brojke vjerojatno puno veće.


Griffiths, koji nastoji isposlovati humanitarno primirje u Ukrajini, rekao je da se pred njima nalazi "dug put" nakon što je u ponedjeljak održao "iskren" sastanak s ruskim ministrom vanjskim poslova Sergejom Lavrovom u Moskvi.


- Opasni uvjeti onemogućuju nam da pristupimo civilima ili da oni pristupe nama. Civilima mora biti omogućeno da se premjeste u sigurnija područja bez straha od napada, rekao je Griffiths. Dodao je da se nada da će u srijedu otputovati u Ukrajinu radi sastanaka s ukrajinskim dužnosnicima.


Dužnosnica UN-a za politička pitanja Rosemary DiCarlo je rekla da je UN dobio uvjerljive informacije "da su ruske snage upotrijebile kazetno streljivo u naseljenim područjima barem 24 puta". DiCarlo je kazala da se također istražuje ukrajinska upotreba takvog oružja.


- Tvrdnje o seksualnom nasilju koje su počinile ruske snage su se također pojavile. Uključuju masovna silovanja i silovanja ispred djece, rekla je DiCarlo dodavši da postoje i slične tvrdnje o ukrajinskim vojnicima.


Rekla je da misija UN-a za nadgledanje ljudskih prava u Ukrajini nastoji istražiti sve tvrdnje.


Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je upozorio Vijeće sigurnosti da je ruska invazija na Ukrajinu jedan od najvećih izazova za međunarodni poredak ikada "zbog svoje prirode, intenziteta i posljedica".


Guterres je rekao da rat stavlja dodatan pritisak na zemlje u razvoju i da je više od 1.2 milijarde ljudi osobito ranjivih na povećanje cijena hrane, energije i gnojiva.


- Već vidimo da neke države iz ranjivosti prelaze u krizu i znakove ozbiljnih društvenih nemira, istaknuo je Guterres.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!