21:21 / 14.02.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Zelenskij: Rekli su nam da će 16. veljače biti dan napada. Ali to će biti dan jedinstva

Volodimir Zelenskij

Volodimir Zelenskij

Foto: Valentyn Ogirenko / REUTERS

Pod prijetnjom ruskog napada ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij večeras se obratio svojim sunarodnjacima. U videoporuci pokušao ih je ohrabriti, hvaleći snagu vojske. 

- Rekli su nam da će 16. veljače biti dan napada. Ali to će biti dan jedinstva. Ukrajina želi slobodu i spremna je boriti se za nju, naglasio je Zelenskij.

- Prijete nam velikim ratom i još je jednom određen datum invazije. Nije prvi put. Sustavno se vodi rat protiv nas na svim frontama. Povećava se broj vojnika oko naše granice. Na diplomatskom planu pokušavaju nam oduzeti pravo da sami odlučujemo o vanjskoj politici. Na energetskom planu smanjuju isporuke plina, energenata i ugljena. Na informativnom - putem medija žele širiti paniku među građanima Ukrajine i ulagačima, poručio je.

video thumb

Zelenskij je također pozvao državne dužnosnike, političare i poslovne ljude koji su nedavno napustili zemlju da se vrate u Ukrajinu u roku od 24 sata i pokažu jedinstvo s nacijom.

- Obraćam se posebno svim državnim predstavnicima: državnim dužnosnicima, zastupnicima na svim razinama koji su napustili zemlju ili planiraju to učiniti u bliskoj budućnosti. Ukrajinski narod vam je povjerio upravljanje državom, ali i njezinu obranu. Vaša je izravna dužnost u takvoj situaciji biti s nama, s ukrajinskim narodom. Predlažem da se vratite u domovinu u roku od 24 sata i stanete rame uz rame s ukrajinskom vojskom, našom diplomacijom i našim narodom, rekao je Zelenskij u video obraćanju.

Ukrajinski mediji objavili su da su neki zastupnici i vodeći poslovni ljudi pobjegli iz zemlje prošlog vikenda nakon što su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i druge zapadne zemlje savjetovale svojim građanima da hitno napuste Ukrajinu.

- Vratite se svom narodu i svojoj zemlji koja je bila izvor vaših tvornica i bogatstava, rekao je Zelenskij. 

Američki dužnosnici od petka upozoravaju da je pitanje dana kad bi Rusija mogla napasti Ukrajinu. 

- Rečeno nam je da će 16. veljače biti dan napada, ali mi ćemo ga učiniti danom jedinstva, rekao je Zelenskij.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!