Ukrajinski analitičar za HRT: Visoka mogućnost stvarnog ruskog napada

14.02.2022.

19:11

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Igor Levčenko

Igor Levčenko

Foto: HRT / HTV

Ukrajinski analitičar Igor Levčenko rekao je večeras u središnjem HTV-ovu Dnevniku kako postoji visoka mogućnost ruskog napada na Ukrajinu te da će različite vojne aktivnosti biti potpomognute hibridnim metodama.

Na pitanje imaju li Rusi na kriznom području u ovome trenutku dovoljno ljudstva i oružja za napad, Levčenko je rekao da, što se tiče vojne dimenzije, Rusija ima dovoljno snage, naoružanja i ljudstva, i na kopnu, i u zraku, i na moru, da ima dovoljno sredstava za različite operacije, ali da je mogućnost da pokrene potpunu invaziju nešto o čemu se može diskutirati.


Osvrnuo se i na mogućnost hibridnog napada.


- U svakom slučaju, različite vojne aktivnosti potpomognut će se hibridnim metodama. To može uključivati internetski prostor, napad na električne instalacije, propagandu i dezinformacije. To se može odnositi i na pitanje energetskih sustava, opskrbe energijom, recimo Rusi mogu napasti naftna polja i to može biti dodatno sredstvo negativnog djelovanja, rekao je Levčenko.


Na pitanje kako razmišljaju stanovnici Ukrajine - vjeruju li da će Rusija uskoro krenuti u napad ili da je ovdje ipak riječ o igri živaca - Levčenko je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin voli takve igre živaca, ali i da stvarnost pokazuje, što se tiče snaga na ukrajinskim granicama, da je riječ o iznimno velikim brojevima.


- Preostaje visoka mogućnost stvarnog ruskog napada. Ukrajinsko društvo reagirat će kao i svako drugo društvo - neki članovi društva pripremaju se za obranu, drugi se pripremaju da se povuku s obiteljima, naći ćete ljude koji zapravo uopće ne mare za tu situaciju i samo su usredotočeni na svakodnevicu. No mogu reći da su napetosti u Ukrajini visoke, poručio je.


S obzirom na to da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio nezadovoljstvo predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu zbog toga što SAD svojim procjenama o početku ruskog napada diže tenzije, Levčenko je rekao da ruske snage na ukrajinskim granicama negativno utječu na ukrajinsko gospodarstvo te da Zelenski i ostatak vlade nastoje smiriti društvo, utjecati na to da se novac ne mijenja pretjerano u stranu valutu, da se ljudi ne brinu i slično.


- I što se toga tiče, također možemo reći da pozicija američkih vlasti ljude, općenito ukrajinsko društvo, doista čini nervoznijima. No mi kao društvo moramo razumjeti da američka politika također ima i jedan poseban cilj, a to je da Putin odustane, rekao je Levčenko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!