Zemlje se muče oko dogovora o zaštiti prirode dok se rok približava

24.06.2022.

21:38

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

S obzirom da su ostala samo dva dana do isteka roka za izradu nacrta sporazuma UN-a o zaštiti globalne biološke raznolikosti, organizatori su u petak pozvali delegate u Nairobiju da pojačaju tempo.

- Ne možemo si priuštiti provoditi sate raspravljajući o jednom retku teksta, rekao je za Reuters Basile van Havre, jedan od dvojice supredsjedatelja razgovora.

Pregovori bi morali završiti u nedjelju s nacrtom sporazuma koji bi vlade trebale usvojiti u prosincu na ključnom summitu o biološkoj raznolikosti, poznatom kao COP15.

Ali trenutačnim tempom, kao što smo vidjeli, neće biti moguće imati spreman tekst za COP15, rekao je supredsjedatelj Francis Ogwal tijekom plenarne rasprave u petak.

Iako su se izaslanici prethodno sastali u Ženevi kako bi završili izradu nacrta globalnog okvira biološke raznolikosti nakon 2020., nisu uspjeli dovršiti tekst koji bi trebalo usvojiti na COP15.

Umjesto toga, dogovorili su ponovni susret u Keniji, ali pregovori u Nairobiju sada se čine kao ponavljanje prošlih neuspjeha.

Napredak je vrlo spor i nije značajan, kazao je Ogwal, naglašavajući potrebu za kompromisom o detaljima 21 cilja zaštite biološke raznolikosti. Oni se kreću u rasponu od zaštite 30 posto teritorija pojedinih država, kao što se traži u Europskoj uniji, do smanjenja štetnih poljoprivrednih subvencija.

Životinjske i biljne vrste trenutno izumiru brzinom koja nije viđena u 10 milijuna godina. Znanstvenici kažu da doživljavamo šesto masovno izumiranje, potaknuto ljudskom potrošnjom.

- Izgleda da se neki koriste taktikom namjernog odgađanja, rekao je Brian O'Donnell, direktor neprofitne kampanje za zaštitu prirode.

- Drugi ulažu napore kako bi zajednički pokušali poboljšati tekst. Međutim, kada imate više od 190 zemalja i svaka pokušava koristiti vlastiti izraz, postaje nevjerojatno nezgrapno, dodao je.

- Brazil je optužen da je namjerno blokirao pregovore o reformi prehrambenih sustava, uvodeći prijedloge u posljednji trenutak i razvodnjavajući ambicije, izjavio je Marco Lambertini, glavni direktor organizacije za zašitiu prirode WWF International.

Razgovore su također poremetila izaslanstva koja su nastojala dodati čak četiri nova cilja, uključujući onaj o biološkoj raznolikosti i zdravlju.

Nije vrijeme za dodavanje novih ciljeva, upozorio je na plenarnoj sjednici predstavnik Kine koja predsjeda COP-om.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!