13:48 / 10.11.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Zemlje, tvrtke, gradovi bez vozila na fosilna goriva do 2040., ne i vodeće ekonomije

Zemlje, tvrtke, gradovi bez vozila na fosilna goriva do 2040., ne i vodeće ekonomije

Zemlje, tvrtke, gradovi bez vozila na fosilna goriva do 2040., ne i vodeće ekonomije

Foto: Ilustracija/Tomislav Miletic / Pixsell

Skupina zemalja, tvrtki i gradova obvezala se da će se postupno riješiti vozila na fosilna goriva do 2040. kako bi smanjili emisiju štetnih plinova i ograničili globalno zatopljenje, no izostala su obećanja Njemačke, SAD-a i Kine.

Ujedinjeno Kraljevstvo, domaćin UN-ova samita COP26 o klimatskim promjenama u Glasgovu, objavilo je nacrt političke odluke o kojoj će se na samitu pregovarati sljedećih nekoliko dana, a u njemu se države također pozivaju da "ubrzaju postupno ukidanje subvencija za ugljen i fosilna goriva".

Glasgovska deklaracija o nultoj stopi emisije štetnih plinova za koju su odgovorni automobili i ostala vozila poziva na "ubrzanje prelaska na vozila s niskom emisijom ugljika kako bi do 2035. vodeća tržišta bila zelena".

Na odbacivanje vozila na fosilna goriva obvezale su se razne tvrtke, uključujući Ford i General Motors, Volvo, Daimler AG's Mercedes-Benz, kineski BYD Co Ltd te Jaguar i Land Rover, dio indijske kompanije Tata Motors Ltd. No, dva vodeća svjetska proizvođača sutomobila,Toyota Motor Corp i Volkswagen AG, kao i najveća tržišta automobila, Njemačka, SAD i Kina, nisu stavili svoj potpis na deklaraciju.

Na pozive u deklaraciji oglušili su se i četvrti proizvođač automobila u svijetu Stellantis te japanska Honda i Nissan, kao i njemački BMW i južnokorejski Hyundai.

Martin Kaiser, izvršni direktor Greenpeacea u Njemačkoj, smatra da je izostanak najvećih ekonomija i proizvođača "uvelike zabrinjavajući".

Uz domaćina samita o klimi Veliku Britaniju, odlučni u namjeri da do 2040. ukinu vozila na fosilna goriva su, između ostalih, Indija, Poljska i Novi Zeland, kompanije poput Ubera te gradovi Seul i Sao Paulo.

Automobili, kamioni, brodovi, autobusi i zrakoplovi odgovorni su za četvrtinu globalne emisije ugljičnog dioksida, objavila je Međunarodna agencija za energetiku.

I dok je SAD ostao po strani, Kalifornija i New York poručuju da se pridružuju naporima za smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima u autoindustriji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!