Žene i djeca iz Ukrajine na meti trgovaca ljudima, najviše slučajeva u Poljskoj

15.04.2022.

19:16

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Marin Ćurić

Marin Ćurić

Foto: Dnevnik / HRT

I danas su otvoreni humanitarni koridori kojima se izvlače civili iz ukrajinskih gradova. No, iz Mariupolja, Berdjanska, Zaporižja i drugih gradova moglo se izaći samo u osobnim automobilima, i to ako su ruske snage u tim trenucima prekinule granatiranje. Ukrajinske vlasti optužuju Rusiju da blokira konvoje pomoći. Civile u istočnom dijelu zemlje pozivaju da odu prije najavljene ofenzive ruskih snaga.


Istodobno, iz Ukrajine je u druge europske zemlje do sada izbjeglo 4,8 milijuna ljudi, a najveći teret izbjegličke krize podnose Poljska, Rumunjska, Moldavija, Mađarska i Slovačka.

Žene i djeca koji dolaze s ratnog područja na meti su i trgovaca ljudima koji žele iskoristiti njihovu tragediju. Takvih slučajeva najviše je na granici s Poljskom. Na mađarsko-ukrajinskoj granici je Marin Ćurić. 

- Što je manji broj prelazaka, odnosno ulazaka u određenu zemlju, to je i manje zabilježenih pokušaja seksualnog iskorištavanja. Najviše su ugroženi djeca i žene koji putuju sami. Među volonterima koji ih dočekuju zna biti onih koji ih žele iskorištavati, do sada je zabilježeno nekoliko slučajeva u nekoliko zemalja. UNHCR upozorava sve zemlje koje primaju izbjeglice, kako ukrajinske izbjeglice moraju identificirati, registrirati i zaštititi odmah po dolasku u zemlju. Ono što se na prvu možda čini kao dobročinstvo, kao solidarnost, iza toga se mogu kriti opasne namjere. 

Evo što kažu na mađarsko-ukrajinskoj granici i kako se protiv toga bore:

- Među tolikim ljudima ima i onih sumnjivih namjera. Zbog toga smo morali biti posebno oprezni. Morali smo uvesti procedure da onemogućimo sumnjivce. Ubrzo smo dobili pomoć policije, ali i vojske, rekao je Imre Szabjan, Malteški red u Mađarskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!