09:53 / 30.08.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Znanstvenici otkrili zašto COVID-19 u djece najčešće uzrokuje blage probleme

Covid i djeca

Covid i djeca

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Otprije se zna da koronavirus u djece najčešće uzrokuje samo blage probleme, no dosad nije bilo u potpunosti jasno zbog čega je tako.

Novo je istraživanje pokazalo da je dječji imunosni sustav bolje pripremljen za napade koronavirusa od imunosnog sustava odraslih zbog stanica u njihovu gornjem respiratornom traktu koje su stalno u stanju visoke pripravnosti.

Upravo zbog toga dječji organizam u slučaju infekcije brzo uspijeva 'odbiti' virus, odnosno prije nego što se on masovno multiplicira.

To vjerojatno objašnjava i zbog čega je puno manje vjerojatno da će djeca teže oboljeti od COVID-a u usporedbi s odraslima, napisali su znanstvenici s berlinskog i hajdelberškog sveučilišta u časopisu Nature Biotechnology.

- Željeli smo saznati zašto obrana od virusa očito mnogo bolje funkcionira u djece, rekla je Irina Lehmann, voditeljica Odjela za molekularnu biologiju pri Berlinskom zdravstvenom institutu (BIH).

U potrazi za odgovorom znanstvenici su uzeli stanice iz nosne sluznice 42 zdravih i 44 bolesnih odraslih osoba i djece. Zatim su, među ostalim, analizirali aktivnost određenih gena u pojedinim stanicama.

Za brzu borbu s virusom moraju biti aktivni takozvani receptori za prepoznavanje, koji iniciraju obranu organizma, pojasnili su.

I upravo je taj sustav u stanicama gornjeg respiratornog trakta i u nekim stanicama imunosnog sustava bio puno 'budniji' u djece, pokazala je analiza.

U odraslih je suprotno, 'sustav za rano upozoravanje' uhvaćen je nespreman, a u tom se slučaju virus širi brže i učinkovitije.

- Iz ove smo studije saznali da ne postoje samo faktori rizika za COVID, nego i faktori zaštite, rekla je Lehmann.

Autori tvrde da bi njihovi zaključci mogli utrti put novim istraživanjima o tomu mogu li znanstvenici preventivno stimulirati zaštitni odgovor na koronavirus u pacijenata s visokim rizikom kako bi ga doveli na razinu kakvu imaju djeca izložena virusu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!