13:43 / 19.01.2022.

Autor: P.F./Hina

Zračna luka očišćena, uspostavljeni međunarodni telefonski pozivi

Tonga zasuta pepelom

Tonga zasuta pepelom

Foto: New Zealand Defence Force / Reuters

Dolazak prvih zrakoplova s humanitarnom pomoći, napose s pitkom vodom, očekuje se na Tongi nakon što je glavna pista na otočju očišćena od pepela nakon vulkanske erupcije i tsunamija, a uspostavljeni su i međunarodni telefonski pozivi, javljaju svjetske agencije.

- Glavna pista koja je bila pokrivena slojem pepela debelim deset centimetara ponovo je otvorena, rekao je za AFP Jonathan Veitch, zadužen za koordinaciju operacija za UN, javlja agencija France Presse.

- Čista je, ali se još ne koristi, rekao je, dodajući da bi prvi zrakoplovi iz Australije i s Novog Zelanda mogli sletjeti već u četvrtak.

Sve kuće na jednom od manjih vanjskih otoka arhipelaga Tonge uništene su u snažnoj vulkanskoj erupciji i cunamiju nakon nje, a dosad su potvrđena tri smrtna slučaja, priopćila je vlada nove podatke.

Više od 100.000 ljudi, koliki je i broj stanovnika na otočju Tongi, pogođeno je ovim dvostrukim prirodnim fenomenom.

Međunarodni telefonski pozivi za Tongu uspotavljeni su u srijedu, objavio je telekom Digicel. Za uspostavu internetskih veza trebat će najmanje četiri tjedna jer je erupcija izazvala puknuće podvodnih komunikacijskih kabela koji povezuju otočje s internetskom mrežom. Kabel je najvjerojatnije presječen na dva mjesta: na 37. kilometru u moru i u blizini vulkana, što otežava popravak.

Erupcija vulkana koja se osjetila čak na Aljasci u SAD-u udaljenoj više od 9.000 km najsnažnija je u nekoliko zadnjih desetljeća. Golema gljiva dima visoka 30 km izbacivala je pepeo, plin i kiselu kišu na 170 otoka koliko ih je u sastavu tog otočja.

Onečišćena voda

Po prvim procjenama, stanovnicima je najpotrebnija pitka voda.

- Zalihe vode na Tongi ozbiljno su onečišćene pepelom i slanom vodom nakon tsunamija, rekla je Katie Greenwood iz Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Postoji velika opasnost od bolesti kao što su kolera i dijareja. Dva novozelandska broda HMNZS Wellington i HMNZS Aotearoa plove prema otočju, kamo trebaju stići za tri dana. Voze pitku vodu i postrojenje za desalinizaciju kapaciteta 70.000 litara na dan.

I Kina je najavila pomoć s najnužnijim proizvodima.

Zalihe hrane na Tongi možda neće biti dovoljne. Predsjednik Narodne skupštine Fatafehi Fakafanua kroz suze kaže da je sva poljoprivreda uništena.

- Žalosno je čuti da ćemo uz nestašicu vode trpjeti i nestašicu hrane, rekao je.

Erupcija je prouzročila golem udarni val koji je zahvatio čitav planet putujući nadzvučnom brzinom od 1.231 km na sat, objavio je novozelandski državni Institut za istraživanje mora i atmosfere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!