Šota: Problem je u zakonu i kompetenciji tima T2

Smrt 21-ogodišnjaka jučer u Zaprešiću - potaknula je pitanja o stanju i organizaciji Hitne pomoći u Hrvatskoj. Mladić je preminuo na ulici dok ga je ekipa sanitetskog prijevoza pokušavala spasiti. U pomoć je pozvana Hitna iz Jastrebarskog - no bilo je prekasno. Iz Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije priznaju da im nedostaje timova. Slučaj je u Dnevniku HTV-a komentirao predsjednik Hrvatskog sindikata hitne pomoći Danijel Šota. 

- Mladić preminuo na ulici, Hitna mu nije mogla pomoći
- Gradonačelnik Zaprešića: Trenutni koncept ne funkcionira
- Zagrebački župan: Niz godina upozoravao sam Ministarstvo zdrvstva
Karačić: Greška je svakako u procjeni
- Ministarstvo: Županijski ZHM od 2016. nije tražio nove timove

"Nije bilo propusta u organizaciji rada ekipa. One su radile svoj posao i svaka je bila na svom mjestu. Problem su kompetencije tima T2 na što upozoravamo već više godina", kaže Šota. Ovaj slučaj, dodaje, pokazao je da je problem i Zakon o Hitnoj medicinskoj pomoći koji stvari ostavlja nedorečenima. "U američkim serijama i ne rade liječnici u svim timovima, ali se mora znati da ekipa u vozilu zna pružiti sve na terenu. U ovom se trenutku vidjelo da mi ne možemo raditi taj posao. I u Americi i u zapadnoj Europi to rade dobro podučene sestre i tehničari. Pitanje je - je li se mladiću uopće moglo pomoći, ali  je dojmljivo da će se ove stvari događati opet ako ne budemo reagirali na vrijeme", dodao je.

Naglasio je kako pri tome nije problem obuka osoblja nego 'oprečni zakon' koji "ne dozvoljava medicinskoj sestri ili tehničaru da bilo što drugo napravi osim započeti reanimaciju. A reanimacija nije samo upuhivanje zraka i stiskanje prsa. Trebaju i lijekovi koji mogu pomoći i oživjeti pacijenta, ali bez liječnika se to ne može raditi. Moramo znati da nikad liječnika neće biti dovoljno i da svi članovi timova moraju biti osposobljeni,  naglasio je Danijel Šota.

Napomenuo je da imaju završeni prijedlog zakona koji je prošao saborski Odbor. Prema prijedlogu bi timovi T2 dobili adekvatnu edukaciju. Vjeruje kako taj prijedlog zakona stoji u Ministarstvu te da ministar za njega ni ne zna.