Rezultati nadzora u školi u Zadru - novčana kazna i razrješenje ravnatelja

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je priopćenje u kojem se navodi da ih je prosvjetna inspekcija izvijestila o rezultatima nadzora u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi Zadar. S obzirom na utvrđeno stanje, školskom odboru upućen je prijedlog za razrješenje ravnatelja, dok je za dva zaposlenika predloženo izdavanje pisanog upozorenja uz mogućnost otkaza ugovora o radu.

- Svjedočenje napadnute učenice i njezina oca 
- Slučaj žigosanja: "Gdje su bili nastavnici, liječnici, psiholozi?"

"Inspekcijskim nadzorom utvrđene su i druge nepravilnosti u radu ustanove, zbog čega je škola dobila novčanu kaznu, a izrečene su joj i naredbe za ispravljanje propusta i nepravilnosti. S obzirom na to da se radi o inspekcijskom postupku, nismo u mogućnosti izlaziti s više detalja u javnost", navodi se u priopćenju.

- Kao što sam već nekoliko puta naglasila, ponovit ću da škola mora biti mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja ili diskriminacije, a svi dionici u sustavu, prije svega učitelji i ravnatelji, imaju odgovornost štititi sustav od nasilja i prevenirati ovakve situacije, poručila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.
- Na prijedlog prosvjetnog inspektora školski odbor razrješuje ravnatelja i o tome obavještava ministra. Ako se 15 dana od dostave prijedloga ne postupi prema prijedlogu prosvjetnog inspektora, tada ministar može, ako smatra opravdanim, i sam razriješiti ravnatelja, izjavio je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivan Šimunić.

U zadarskoj Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj srednjoj školi učenik prvoga razreda prošli tjedan je za vrijeme nastave užarenim predmetom u obliku slova 'U' žigosao kolegicu i kolegu. Djevojka ima dvije opekline na ruci, a mladić je opečen po vratu.

Djevojčin otac Adem Shala rekao je tada da je razočaran upravom škole koja o tom događaju nije obavijestila ni policiju ni hitnu. Napomenuo je i kako to nije prvi slučaj nasilja u toj školi te da mu je kći nakon svega zaprimila prijeteće poruke smrću, i to preko mobitela.

Ravnatelj škole Jozo Dragić izjavio je da mu je žao zbog ovog što se dogodilo te da se u ovome slučaju ne radi se o inkriminirajućem djelu. "To je bila obična dječja igra, to je bilo samo prislanjanje vrućeg upaljača". 

Ubrzo je reagirala ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i naglasila da su izjava ravnatelja i njegova reakcija potpuno neprimjerene te da je u tu školu upućena prosvjetna inspekcija.