Dubrovnik dobiva bitku s bankomatima?

Dubrovačko Gradsko vijeće jednoglasno je izmijenilo odluku o komunalnom redu, prema kojoj bankomati u povijesnoj jezgri Dubrovnika moraju biti uklonjeni  ako vlasnici prostora u kojima su oni postavljeni u roku od mjesec dana ne dobiju dozvolu Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.

- Ako će ignorirati odluku, vlasnici bankomata i vlasnici prostora u kojima su bankomati smješteni bit će kažnjavani dnevnim kaznama - 10.000 kuna za vlasnike prostora i 2000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi. Kazne će se pisati svaki dan jer to zakon dozvoljava pa ćemo vidjeti kome odgovara da u mjesec dana dobije tristo tisuća kuna kazne, rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Objasnio da je odluka usklađena sa stavom Ministarstva kulture, koje je propisalo točan način postupanja, a njezina provedba detaljno je provjerena s pravnicima.

- Prema svemu tome je jasno da čak ni bankomati koji trenutno imaju suglasnost konzervatora ne bi tu trebali biti. Zato će biti potrebna revizija, rekao je Franković.

Dodao je kako gradski komunalci neće moći sami uklanjati bankomate pa će zato izdavati rješenja o novčanoj kazni, na koju će biti moguća žalba Dubrovačko-neretvanskoj županiji kao drugostupanjskom tijelu, te  Upravnom sudu u Splitu.

To je napravila tvrtka Aurodomus pa je izgubila slučaj. Jasno je dano za pravo Gradu Dubrovnika, pri čemu se pozivaju na gradsku odluku o reklamiranju. Bankomati su istovremeno i reklamne površine koje po odluci Grada Dubrovnika tu ne bi smjeli ni biti, objasnio je Franković.

- Nismo prebacili odgovornost na Ministarstvo kulture, već tražili zajedničko rješenje. Prvi smo pronašli put i svi drugi u Udruzi gradova idu našim putem. Ovaj problem imaju i drugi gradovi. Ne udaramo ni na koga, niti s kim ratujemo, već želimo vratiti grad na potrebnu mjeru, istaknuo je gradonačelnik Franković.

Na Stradunu je trenutno 21 bankomat, a samo njih devet ima dozvolu konzervatora.

Riješeno pitanje žičare u Dubrovniku

Dubrovački su gradski vijećnici danas također prihvatili izvansudsku nagodbu Grada Dubrovnika i tvrtke Excelsa nekretnina, vlasnika žičare za Srđ  čime će se u dubrovački proračun sliti 26 milijuna kuna dosadašnjeg duga.

Tako je dubrovačka gradska vlast konačno je riješila problem žičare. Ipak, sjednica nije mogla proći bez prepucavanja.

Uz većinu Za, i ponekog suzdržanog, dubrovački gradski vijećnici nakon 9 godina su raspleli gordijski čvor i prihvatili nagodbu s koncesionarom žičare.

No, s rješenjem i novcem, koji bi uskoro trebao biti na računu, nisu baš svi bili zadovoljni. Dio opozicije smatra da se sve moglo riješiti i drugačije.

Prihvaćanjem nagodbe žičara će dobiti koncesiju idućih 50 godina, i Gradu će davati 15 posto od prodanih karata. Ipak, neki smatraju da je sve moglo kraće i više.

Ipak, pitanje žičare konačno je riješeno. Čim novac sjedne na račun grada Dubrovnika, vožnje mogu početi.