Ribić: U četvrtak jednodnevni štrajk u sustavu znanosti i visokog obrazovanja

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić najavio je da će se 24. listopada održati jednodnevni štrajk u sustavu znanosti i visokog obrazovanja kojim se zahtijeva povećanje plaća nenastavnom osoblju, predavačima i umjetničkim suradnicima.

- Sutra je štrajk na Sveučilištu, veleučilištima, fakultetima, visokim školama, institutima i infrastrukturnim ustanovama, uključujući Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, rekao je Ribić.

Jednodnevni štrajk počet će u osam sati okupljanjem štrajkaša, koji će se razići nakon fotografiranja i slanja poruka.

Ribić ističe da štrajkaju isključivo zbog tri kategorije zaposlenika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja - nenastavnog osoblja, kojeg je oko 40 posto na Sveučilištu, predavača, kojih ima između 700 i 800, te umjetničkih suradnika, kojih je 20-ak na Sveučilištu.

Ribić je pozvao i znanstveno-nastavno osoblje, asistente te suradničko osoblje na Sveučilištu na štrajk solidarnosti s kolegama i prosvjetarima. 

Izrazio je uvjerenje da će odaziv na štrajk biti dobar iako se, za razliku od prosvjete, gdje većina ljudi ima isti koeficijent, ne radi o homogenoj radnoj snazi, nego postoji raspon od čistačice do redovitog profesora.

Najavio je da bi se idući štrajk, ovisno o razvoju događaja, trebao održati iduće srijede, a plan im je štrajkati jednom tjedno.

Sindikat traži povećanje koeficijenata za nenastavno osoblje za 6,11 posto te izjednačavanje koeficijenata predavača s koeficijentima asistenta. Za to je potrebno 40 milijuna kuna godišnje, navodi Ribić.

Osvrnuo se na izjavu premijera Andreja Plenkovića u Bruxellesu kako je riječ o 200 milijuna kuna, ustvrdivši da je premijer krivo informiran.

- Prosvjetari traže 400 milijuna kuna, a financijski potencijal Vlade je 4,7 milijardi kuna. Prosvjetari traže deset posto od tog potencijala, a mi tražimo jedan posto, objasnio je.

Izvanredna profesorica na zagrebačkom Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu i predsjednica Zagrebačkog regionalnog vijeća sindikata Vesnica Garašić rekla je da njihov štrajk nije moguće promatrati odvojeno od štrajka prosvjetara u osnovnim i srednjim školama.

Istaknula je da će većina sveučilišnih profesora neodržavanjem nastave podržati štrajk na fakultetima jer su svjesni koliko je važan samozatajni rad laboranata, tehničara, ljudi zaposlenih u referadama i sl.

Na važnost nenastavnog osoblja na sveučilištima i institutima upozorio je i sindikalni povjerenik na Institutu "Ruđer Bošković" Saša Ceci kazavši da zbog odličnih tehničara u tom institutu znanstvenici i na zastarjeloj opremi mogu ostvariti međunarodno relevantna otkrića.

Upozorio je da je "zbog niskih plaća sve teže naći nove zaposlenike na radnim mjestima čistačica ili tehničara, a na natječaje se ne javljaju niti na nastavna zvanja asistenata".

Podsjetimo, nastave u osnovnim i srednjim školama danas nema u Istarskoj, Krapinsko-zagorskoj, Koprivničko-križevačkoj i Varaždinskoj županiji. Sindikalni povjerenici došli su danas na Markov trg, gdje su Vladi priredili kulturno-prosvjedni nastup, kako su ga nazvali, band aida "Škola za život".