Deseti slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da je u Hrvatskoj deset osoba pozitivno na koronavirus. Danas je potvrđena zaraza koronavirusom kod vozača iz Varaždina.

- Državni ured za sport izdao upute oko koronavirusa: Budite spremni

- Sve utakmice Serie A bez gledatelja?
- Čovječanstvu unatoč koronavirusu ne manjka duhovitosti
- Kineski znanstvenici izolirali dva soja koronavirusa
- Italija zatvara sve škole i sveučilišta do 15. ožujka

Vozač se 29. veljače vratio iz Italije. Podvrgnut je samoizolaciji, razvio je vrlo blage simptome,  testiran je i pozitivan je. To je 10. bolenik kod kojeg je potvrđena infekcija koronaviruisom. U tijeku je 266 testiranja, 9 nije gotovo, u izradi su, ali nema kliničkih pokazatelja koji bi sugerirali da će biti novih pozitivnih, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

- Svih 10 pacijenata je dobro, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Dodala je kako većina oboljelih nema simptome. Dvoje bolesnika u Rijeci i dalje imaju temperaturu, pod povećanim su nadzorom, a svi ostali su s blagim oblikom bolesti. U Klinici je, rekla je, održan sastanak s Društvom za infektivne bolesti, šefovima svih infektoloških klinika u RH. Raspravljali su o problemima struke, donijeli niz internih smjernica, bit će kontinuirano u većem kontaktu i svaku od kliničkih stvari raspraviti, pomoći maksimalno jedni drugima. 

Krunoslav Capak (HZJZ) kazao je da je u tijeku epidemiološka anketa 10. osobe koja je oboljela i članova obitelji. Svi kontakti bit će stavljeni pod nadzor, a za one koji se pokažu da imaju simptome, bit će organizirana dostava uzoraka u Infektivnu kliniku. HZJZ je izdao upute za zatvorski sustav, za sportske aktivnosti, a napravili su i dva plakata - o općim mjerama za zaštitu od infekcije koronavirusom te, u suradnji sa Crvenim križem i Stožerom civilne zaštite letke na hrvatskom i engleskom te hrvatskom i talijanskom, jedan od njih je obavijest putnicima na granici da u razgovoru moraju biti iskreni i reći odakle dolaze i imaju li kakve simptome. 

U Zagrebu održan sastanak svih infektoloških klinika

U vezi sa situacijom oko koronavirusa u podne je održan sastanak svih infektoloških klinika u zagrebačkoj klinici "Dr. F.Mihaljević". Epidemiološka situacija je mirna, tako da je to doista dobro, rekao je Beroš novinarima uoči užeg kabineta Vlade. Ocijenio je kako migrantska kriza načelno također predstavlja opasnost za širenje koronavirusa, no nada se da će Europa naći odgovor na migrantsku krizu. Istaknuo je da su naše zalihe zaštitne opreme već od prije bile popunjene i vjeruje da će biti dostatne.

- U ovom trenutku nema posebno sumnjivih, iako s obzirom na epidemiološku situaciju možemo očekivati još neke nove pozitivne, ali se nadam da će oni biti u vezi s ovim već sada detektiranim slučajevima. To nije ni zabrinjavajuće ni problematično, rekao je. Ministar Vili Beroš je naglasio da je sastanak sa svim šefovima infektoloških službi u Hrvatskoj od iznimnog značaja.

U petak će biti na razini ministara zemalja EU sastanak o mogućim novim mjerama. Vili Beroš je rekao kako će preporučiti svima da postupaju na način kao što je to napravila Hrvatska. Dodaje da moramo biti svjesni ugroze, ali da nema mjesta panici jer većina bolesnika ima blagu kliničku sliku. Kazao je kako se svakodnevno želi ukazati na važnost općih higijenskih mjera. Dodao kako Hrvatska nastoji biti nekoliko koraka ispred onog što se zbiva, a to je bilo moguće na osnovu analize rizika.

Ministar Marić: Moramo zajednički djelovati

Na ulasku u Vladu novinari su pitali ministra financija Zdravka Marića hoće li se situacija s koronavirusom odraziti na gospodarstvo. Puno se već govori o raznim efektima, ali isto tako o potencijalno nekim mjerama. U ovom trenutku je preuranjeno za bilo kakve zaključke. Uz onaj prvi element, koji je sigurno najvažniji, to su ljudski životi i zdravlje ne možemo zanemariti sigurnosni i financijsko - ekonomski aspekt. Za to je potrebno iz svih kuteva zajednički djelovati, rekao je ministar financija.

Grba Bujević: U Italiji se situacija pogoršava

Maja Grba Bujević, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, izjavila je u HRT-ovom Studiju 4 da se epidemiološka situacija nije promijenila u Hrvatskoj u odnosu na jučerašnji dan, ali da se u Italiji pogoršava iz sata u sat. Naima, danas je zabilježeno 466 zaraženih ljudi biše neod koronavirusa više, nego što su imali dan ranije. U Kini je taj broj bio 200 zaraženih po danu, u Italiji raste duplo brže i zato smo oprezni i uvodimo dodatne mjere. Jako pazimo što se događa kako bi shvatili kad će možda biti trenutak za uvođenje bilo kakvih drugih mjera, objasnila je. Oni nisu na vrijeme locirali nultog pacijenta, a to je jako važno, kazala je.

Grba Bujević je primijetila da se u trgovinama ne održavaju one pokretne trake na blagajnama, da ju jednoj trgovini u kojoj je jučer bila ta traka sigurno nije bila oprana cijeli dan. "I to je mjera preventive, rekla je. Ako krenemo objašnjavati da se treba i to prati, onda će nastati smijeh kao i kod uputstava o pranju ruku. Ali, to je stvar opće higijene, to je stvar nečega što se mora održavati", komentirala je.

- Najveću pozornost bi na higijenu trebale obratiti starije osobe, posebno ako imaju neke kronične promjene zdravlja rekla je dr. Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a.

- Slovenija, Srbija i BiH nemaju niti jednog zaraženog, tj u sustav nisu prijavili niti jednu oboljelu osobu. Da li testiraju ili ne, to ostaje na njihovoj savjesti. Ni Italija, kaže, nije bilježila pa je onda nastalo ovo što gledamo sada. HZJZ diktira tempo. Ako se pokaže da ima potrebe tj. da prijeti veće širenje po RH uopće se nećemo libiti da uvedemo dodatne pakete mjera. Struka se mora poštivati i mora se slušati, zaključila je Grba Bujević.