I susjedne zemlje uvode sve rigoroznije mjere

I nama susjedne zemlje uvode sve rigoroznije mjere. Najteže je u Sloveniji gdje je zaražena 341 osoba. Raste broj oboljelih u Bosni i Hercegovini te Srbiji.

Od jutros sablasno pusta Ljubljana.
Zabranjeno je kretanje bez prijeke potrebe, a kazna je 400 eura. Premijer Janša optužuje bivšu vladu Marjana Šareca da je epidemiju dočekala potpuno nespremna.

- Od proglašenja neovisnosti i rata, nikada se nismo suočili s većim izazovom... Ograničavanje slobode kretanja u suprotnosti je s biti našeg života, ali je to nužno ako želimo spasiti mnogo života, rekao je Janez Janša, slovenski premijer.

Srbija je u petak Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) prijavila prvu žrtvu koronavirusa na svom teritoriju, a premijerka Ana Brnabić izjavila je novinarima da je preminuo 59-godišnji Kikinđanin, zaražen od nositelja virusa čiji je sin boravio u Milanu. Liječnici bore za živote još osmero pacijenata koji su na respiratorima i imaju tešku kliničku sliku, a u kućnoj izolaciji su 64 osobe. U Srbiji je do 18 sati ukupno 135 zaraženih, uz 32 nova slučaja za posljednja 24 sata. Srbi koji se vraćaju u zemlju provest će 2 tjedna u karanteni na granici s Hrvatskom. Zaustavljeni su međugradski autobusi i vlakovi, od 20 sati na snazi je policijski sat. Opustjela je Knez Mihajlova, beogradska žila kucavica. Uhićeno je 160 osoba zbog kršenja zabrana, od toga 6 koje nisu poštovale samoizolaciju.

I BiH podiže karantene na graničnim prijelazima. U zemlju niti tko ulazi niti iz nje izlazi. U Federaciji je zabranjen izlazak iz doma mlađima od 18 i starijima od 65 godina. Ukupno su 83 osobe zaražene u zemlji, 14 novih slučajeva u Banjoj Luci. Problem je i nedisciplina jer policija u Sarajevu nije pronašla na kućnoj adresi 39 osoba u samoizolaciji.

- Najrigoroznije će se sankcionirati svatko tko ne poštuje izolaciju i samoizolaciju, jer to su nam kazali ljudi iz struke da oni neće doći u poziciju spašavati živote ako ćemo imati neodgovorne građane, rekao je Pero Pavlović, glasnogovornik Kriznog stožera civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije.

Koronavirus mogao bi biti pretežak teret za zemlje zapadnog Balkana, zbog čega su za njih naši europarlamentarci Željana Zovko i Tonino Picula zatražili pomoć od Europske unije.

- Da naprosto ne zaborave na zapadni Balkan u ovoj situaciji jer upravo dolaze informacije da se države zapadnog Balkana suočavaju s doista velikom prijetnjom da se korona virus kod njih razbukta do te mjere da se njihovi često podfinancirani i neučinkoviti sistemi očuvanja javnog zdravstva ne mogu s time nositi, rekao je Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu.

Dodajmo da je Unija najavila da će pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa.