Danas se otvaraju autoškole, novosti i za ugostitelje

U posljednja 24 sata imamo 6 novooboljelih, a ukupan broj oboljelih je do sada 2125. Testirana je 41.930 osoba, rekla je Maja Grba Bujević, načelnica Nacionalnog stožera na današnjoj konferenciji za novinare.

- Epidemija koronavirusa - najnovije informacije

Dodala je devet manje hospitaliziranih, a 195 osoba je na bolničkom liječenju, od čega je respiratoru 13 pacijenata. Ukupan broj ozdravljenih je 1641 osoba, što je novih 40 oporavljenih u 24 sata. U samoizolaciji se nalazi 18.081 osoba, a još je jedna osoba preminula, pa se broj umrlih popeo na 86.Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova izvijestio je da sljedeća faza ide prema planiranom i danas će donijeti dvije odluke o daljnjim popuštanjima u specifičnim djelatnostima.

Autoškole počinju s radom

Jedna je da će se dopustiti rad autoškola i izvan snage se stavlja odluka o karanteni i kućnoj izolaciji za vozače teretnih vozila međunarodnog transporta.

- Preminula gospođa je 1949. godište bila je s cijelim nizom kroničnih bolesti, izvijestila je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo osvrnuo se na situaciju na Braču. Riječ je o pacijentu koji je bio na liječenju u Splitu i vratio se u Nerežišće gdje ga je posjetilo više sugrađana. Jedna od tih osoba je sada pozitivna na koronavirus. U međuvremenu je pacijent premješten u dom na Braču, a iz predostrožnosti je uzeto 40-ak briseva.

Otvaranje ugostiteljskih objekata, uključujući one koji nemaju terase

Što se tiče zahtjeva ugostitelja, Capak je rekao da su tijekom prijepodneva objavljene upute za rad ugostiteljskih objekata - kafića, restorana i onih koji su u sklopu objekata za smještaj.

- Ne radi se o popuštanju, već imamo povoljnu epidemiološku situaciju i možemo krenuti u rad ugostiteljskih objekata. Propisali smo i stroge epidemiološke mjere koje se tiču higijene, fizičkog distanciranja i dezinfekcije nakon svakog gosta, rekao je.

Capak je rekao kako je bilo rečeno da će se pustiti samo oni koji imaju terase, ali kako imamo puno ugostiteljskih objekata koji nemaju nikakve terase, donijeta je odluka da će se pustiti u rad i oni koji nemaju terasu. Dodao je da će biti veći razmak među stolivima i među osobama koje sjede za tim stolovima, ta se odluka odnosi na sve ugostiteljske objekte.
Što se tiče situacije iz Vinkovaca, gdje je pacijentica ponovo hospitalizirana, Markotić je rekla da svi bolesnici koji su u bolnici sa zaraznim ili kroničnim bolestima, otpuštaju se kući kada dođe do poboljšanja jer nije uvijek najsigurnije biti u bolnici zbog bolničkih infekcija.

- Uobičajeno je za sve bolesnike kada se oporave, da se otpuštaju kući, dodala je.

E-propusnice

Što se tiče ukidanja propusnica, Božinović je rekao da je za to potrebna povoljna epidemiološka situacija, a taj će se sustav razmotriti do 11.5.

- To bi značilo nastavak ovog povoljnog trenda i mi ćemo donijeti odgovarajuću odluku koja može ići prema potpunom ukidanju, dodao je.

Odgovarajući na pitanje bi li se izbori mogli održati u ovome trenutku, Capak je rekao da bi.

Božinović se osvrnuo na povratak djece u škole, kaže da je bio na sjednici Vlade na kojoj je donesena odluka o kojoj su više govorili ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i premijer Andrej Plenković.

- Vjerojatno će ministrica Divjak nakon sjednice dati dodatna objašnjenja, dodao je.