Knin je spreman za proslavu 25. obljetnice Oluje

Knin je spreman za proslavu 25. obljetnice Oluje, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Na generalnoj probi u isto vrijeme kada je prije 25 godina u Knin stupila Hrvatska vojska, 9.43, oglasila su se zvona, a na tvrđavi je podignuta hrvatska zastava. Obilježavanje velike obljetnice počelo je u Zagrebu polaganjem vijenaca i uručivanjem odlikovanja.

Milanović: Oluja je pobjeda bez mrlje
Sjećanja na Oluju: "Prolijevali smo krv, znoj i suze. Isplatilo se"
Dani ponosa i slave
Vijenci i svijeće za pale branitelje

Uoči odlaska u Knin i svečanog prijma za ratne zapovjednike predsjednik Zoran Milanović u Zagrebu je uručio odlikovanje "Red Nikole Šubića Zrinskog" postrojbi Prvi hrvatski redarstvenik, koja je obilježila 30. obljetnicu.

- Dragi prijatelji, nakon rata bilo je pokušaja, ne ulazim u motive, da se na sudu na Haškom tribunalu sve ovo prikaže kao zajednički zločinački pothvat. Nijedan od naših generala, a generali su radili po zapovijedima politike i državnog vrha, nije oblaćen i nije na kraju presuđen za taj zajednički zločinački pothvat koji je jedna od glupljih i ružnijih izmišljotina, poručio je predsjednik Milanović.

A izvan službenog protokola o Oluji ističe:

- Pobjeda je velika i čista i nedvojbena, a onima kojima je krivo, neka im bude krivo i dalje, rekao je predsjednik.

Uoči sutrašnje obljetnice, predsjednik Vlade Andrej Plenković položio je vijence na četirima mjestima na Mirogoju, među kojima i na grob prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Rekao je kako mu je drago što će sutra u Kninu biti cijela Vlada. Poruka je to, kaže, o izgradnji uključive, tolerantne i sampouzdane Hrvatske.

- Ključno je da 25 godina nakon Oluje šaljemo jedan važan signal gdje politički predstavnik SDSS-a, ujedno i potpredsjednik Vlade, dolazi na Oluju, na Dan domovinske zahvalnosti, Dan pobjede i šalje jednu novu poruku, poručio je premijer.

Akcije Oluja prisjeća se i Petrinja. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović položio je vijenac i zapalio svijeću u povodu 25. godišnjice pogibije brigadira Stjepana Grgca tijekom oslobađanja toga područja.

- Najviše rangirani vojni dužnosnik koji je poginuo u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja i danas je poseban dan kada se sjećamo i kad smo zahvalni, istaknuo je Božinović.

Uoči sutrašnje obljetnice jedno od pitanja je - hoće li se u Kninu pojaviti i oni koji će na sebi imati HOS-ova obilježja.

- Sve udruge iz Domovinskog rata dobile su poziv, pismo da upute svoje predstavnike i sve udruge su delegirale svoje predstavnike, rekao je  potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

- Očekujem da oni u službenom protokolu budu s onim majicama koje reflektiraju njihove postrojbe iz Domovinskog rata ili, naravno, u službenim majicama koje je tiskalo Ministarstvo hrvatskih branitelja, naglasio je premijer Plenković.

- Bilo bi dobro da se ne sramotimo kao država, ne. Ako već žele vikati, neka viču, ali neka ne oblače te majice. Evo, mogu se derati na mene, ali majice neka ne oblače, rekao je predsjednik Milanović.

A u Kninu od ranog jutra generalna proba. Pazi se na svaki detalj i poštovanje epidemioloških mjera. U pripremama sudjeluje 150 vojnika. Na tvrđavi samo rijetki sudionici koji će ondje biti i sutra.

Službeni program počeo je svečanošću u povodu završetka obuke za razvoj vođa u Središtu "Marko Babić", koja je uvod u sutrašnju veliku obljetnicu.