Povratak u klupe, koronavirus ušao u devet škola

Sutra počinje nastava za gotovo pola milijuna učenika. Škole obavljaju posljednje pripreme kako bi zadovoljile detaljne epidemiološke preporuke. Ova će školska godina biti posebna. Iako su škole većinom odabrale nastavu u razredima, zbog proboja virusa sve više njih ipak počinju nastavnu godinu putem interneta.

➡️ Informacije o pandemiji iz minute u minutu pratite na hrt.hr/koronavirus!

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji Osnovna škola Marina Držića neće raditi dva tjedna i učenici će nastavu pratiti od kuće, baš kao i učenici osnovne škole u Murteru. Srednja škola Prelog odgađa početak nastave za sedam dana, a idući tjedan nastave neće biti ni u osnovnoj školi u Koprivnici.

Zbog zaraženog djelatnika i nastava u OŠ Franje Horvata Kiša u Loboru kreće nastavom po modelu C. Jedna zaposlenica Osnovne škole fra Pavla Vučkovića u Sinju pozitivna je na koronavirus,  samoizolacija je određena za većinu zaposlenika i škola sutra ostaje zatvorena za učenike, a nastava će se odvijati online,

U novoj nastavnoj godini - nova pravila

Nema zvona, sat većinom traje 40 minuta, svaki razred u svojoj učionici. Na ulazima u škole dezinfekcijske barijere. U nekim su školama na ulazu postavljene su i termokamere. U učionicama razmaknute klupe, u nekima čak i jednosjedi i pregrade. Na hodnicima označeni smjerovi kretanja. Ondje gdje nije moguće poštovati propisani razmak - maske su obvezne za učenike viših razreda.

Dezinfekcija - nekoliko puta na dan. Za niže razrede prehrana će se većinom servirati u učionicama. Tjelesni će se izvoditi većinom na otvorenome. Nova normalnost u svakoj školi jesu i sobe za izolaciju.

U ovom trenutku više je od 100 nastavnika i 1000 učenika u samoizolaciji. Bez obzira na teškoće, u resornom ministarstvu uvjereni da će školska godina biti uspješna.
- To su neke stvari na koje ćemo se svi morati naviknuti. Prvih dana pretpostavljam da će biti određenih problema i poteškoća, ali nakon što se svi naviknu i mi i djeca mislim da će to ići u nekom mirnijem toku, izjavio je savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin.

Škole se maksimalno koriste otvorenim prostorima kako bi napravile učionice na otvorenom. Za prvašiće će biti većinom organiziran doček na otvorenom, uz prisutnost jednog roditelja.

U Zagrebu 6500 učenika iz škola oštećenih u potresu kreće organiziranim prijevozom u zamjenske škole.

- U svakom autobusu bit će dežurni nastavnik koji ima popis učenika, a taj se popis provjerava i poslije, rekao je Mario Keča, ravnatelj OŠ Ksavera Šandora Gjalskog u Zagrebu.

Dijete koje ima povišenu temperaturu treba izolirati i obavijestiti roditelje koji u najkraćem vremenu dolaze po djecu, a onda dalje obavještavamo mjerodavne institucije, objašnjava Ljiljana Klinger, ravnateljica OŠ Matije Gupca u Zagrebu.

• Saborska zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović poručuje kako pod ovakvim uvjetima "djecu šaljemo u zatvor". Zbog, kako kaže "brojnih dvojbenih i politički donesenih odluka" treba raspustiti Nacionalni stožer civilne zaštite. Opširnije