Ogorec: Curenje informacija je upozorenje sigurnosnom sustavu

Ne vodi ka dobrom kad se politika petlja u poslove institucija koje su njihov servis, rekao je stručnjak za sigurnost Marinko Ogorec u današnjoj HRT-ovoj emisiji Studio 4 govoreći o korupcijskoj aferi "Janaf" i političkim prepirkama koje se zbog nje vode.

Kako su izgledala druženja u Kovačevićevu "klubu"
Milanović: Nisam nervozan, zabrinut sam 
• Plenković: Nadam se da Milanović nema bjesnoću

Ogorec je rekao da se vidi da je riječ o prilično jalovoj, nepotrebnoj polemici te da se javnost zamara nepotrebnim detaljima. Time, dodao je, ne predbacuje novinarima, već onima koji trebaju štititi informacije koje ne bi trebale curiti.

- Činjenica je da je taj sustav poprilično propustan. Ovo nije prvi put da dolazi do curenja informacija, a bojim se da neće biti ni zadnji. To je i upozorenje i signal sigurnosnom sustavu da malo pogleda svoje redove i vidi što treba napraviti kako bi se smanjilo toliko curenje podataka, istaknuo je Ogorec.

Komentirajući izjave predsjednika Milanovića koji se upitao zašto do uhićenja u aferi nije došlo ranije Ogorec je rekao da treba pustiti da to rade nadležna tijela.

- Oni su najbolje procijenili kad mogu izaći s nekim postupcima, kad treba neke postupke napraviti. Pustimo to, kako se voli kod nas reći, institucijama da rade svoj posao, poručio je.

Ogorec je ustvrdio da očito izbija politička konfrontacija između dva pola političke moći u državi.

- Ne vodi ka dobrom kad se politika petlja u poslove institucija koje su njihov servis, rekao je Ogorec.

Komentirajući prepirku predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića složio se da premijer treba znati neke stvari, ali i napomenuo da je premijer u pravu kad kaže da nije njegovo da se petlja u istragu.

- Iz različitih kuteva gledanja i jedan i drugi su u pravu u ovom slučaju, rekao je Ogorec.

Što se pak polemike DORH - Milanović tiče, misli da ne bi trebalo biti takvih povišenih tonova. Državna tijela i pojedinci iscrpljuju se na nečemu na čemu se ne bi trebali iscrpljivati, na nepotrebnim i nekorisnim prepucavanjima, smatra.

- Mislim da ova zemlja ima puno više ozbiljnijih problema, poručio je Ogorec.

Dodao je da treba stati i napraviti određenu analizu svega što se sada događa, a komentirajući najavu osnivanja saborskog istražnog povjerenstva rekao je da nije siguran da je saborsko povjerenstvo dosad ikad donijelo konkretnu mjeru ili zaključke. Smatra da bi to bio nastavak parlamenta u malom s dvije strane koje bi se prepucavale.

- Pustimo da ove institucije koje su za to namijenjene - DORH, pravosuđe, policija - konačno rade svoj posao, ponovio je.

Na pitanje u kojim se situacijama informira premijer ili ministar Ogorec je odgovorio da bi oni trebali biti upoznati sa situacijom, ali ne s detaljima ili tehnikom istrage, već s konačnim rezultatom, jer istraga je tajna.

- Premijer je najodgovornija osoba za funkcioniranje kompletnog sustava, države, za stanje u državi. Naravno da mora znati mnogo toga, ustvrdio je Ogorec.