Češka prijavila 3493 novozaraženih, najviše u jednom danu

Češka je prijavila 3493 novozaraženih u četvrtak, što je najviša dnevna brojka od globalne pandemije koja je tu zemlju pogodila u ožujku, pokazuju podaci koje je u petak objavilo ministarstvo zdravstva.

Ukupni broj potvrđenih slučajeva porastao je na 74.255 u zemlji od 10,7 milijuna ljudi. U Češkoj je 678 smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19. Češka vlada najavila je u srijedu da će proglasiti u ponedjeljak izvanredno stanje u zemlji zbog naglog širenja Covida-19.

Najnovije informacije pratite na hrt.hr/koronavirus!
Koronavirus u Hrvatskoj - iz minute u minutu 

Ministar zdravstva Roman Prymnula rekao je da će vlada proglasiti izvanredno stanje na 30 dana te će u minimalno prva dva tjedna ograničiti okupljanja na 20 ljudi na otvorenom, odnosno  10 u zatvorenom. Zabranit će se publika na sportskim događanjima, zatvorit će se srednje škole i pozvati studente medicine da pomognu zdravstvenim djelatnicima u bolnici.
 
Prymula je ranije u rujnu rekao kako očekuje da bi se trenutni val mogao smanjiti na prihvatljive brojke za otprilike dva mjeseca, ali bit će fluktuacija do sredine iduće godine.