U BiH novi rekordni broj slučajeva zaraze, više od 1900 novozaraženih

U Bosni i Hercegovini zabilježen je novi rekordni broj zaraženih koronavirusom u jednom danu nakon što je potvrđeno više od 1900 novih slučajeva, a 21 je zaražena osoba preminula u protekla 24 sata.

➡️ Epidemija koronavirusa - najnovije informacije
➡️ Sve o koronavirusu

U zadnja 24 sata provedena su testiranja na više od četiri tisuće uzoraka, što je također najviše do sada u jednom danu, a zaraza je potvrđena kod 1219 osoba iz Federacije BiH te kod 649 iz Republike Srpske. Još je 35 novozaraženih s područja Brčkog pa je ukupan broj za cijelu državu za četvrtak 1903.

Umrlo je 12 ljudi iz Federacije i devet iz RS-a. Veći gradovi i dalje su mjesta u kojima je najveća koncentracija novozaraženih, no u usporedbi s proteklih desetak dana stanje je u četvrtak bilo malo bolje u Sarajevu. Ondje je 59 novih slučajeva, dok je Banja Luka sa 187 novih slučajeva na istoj razini kao i prethodnih dana.
U Mostaru je 80 novozaražnih, a neslavni rekorder u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u četvrtak je Konjic koji je s malo više od 26 tisuća stanovnika u jednom danu dobio čak 89 novih slučajeva zaraze.

Bolnice u BiH jedva odolijevaju navali novooboljelih jer imaju ograničene smještajne kapacitete za tretman zaraženih koronavirusom, a usto je i sve veći broj medicinskih djelatnika u izolaciji zbog zaraze.

Ravnatelj bolnice "Fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj Velimir Valjan ponovo je u četvrtak izjavio lokalnim medijima da se bore s ogromnim teškoćama pa je dio njihovih pacijenata morala preuzeti bolnica u susjednom Travniku. 

- Od 220 testiranih djelatnika pozitivno je njih 70. Nezgodno je što su pojedini odjeli u cijelosti izbačeni iz pogona, posebno interni odjel koji trenutno ne funkcionira, rekao je Valjan za televiziju N1.