Britanski patolog prvi put u povijesti potvrdio onečišćenje zraka kao uzrok smrti

Britanski patolog prvi je put u povijesti zemlje potvrdio onečišćenje zraka kao uzrok smrti i u jako iščekivanoj odluci ocijenio da je ono, među ostalim, izazvalo smrt jedne devetogodišnjakinje u Londonu.

-
Zaključujem da je onečišćenje zraka utjecalo na smrt Elle Adoo-Kissi-Debrah 2013., izjavio je patolog londonskog okruga Southwark Philip Barlow.

Ella Adoo-Kissi-Debrah umrla je 15. veljače 2013. od teškog napadaja astme nakon tridesetak hospitalizacija u protekle tri godine povezanih s tom bolešću. Živjela je u Lewishamu, manje od 30 metara od petlje South Circular, prometnice na jugu Londona.

Pravosuđe je 2014. zaključio da je umrla od akutnog zatajenja dišnog sustava koji je izazvala teška astma, a ne zbog onečišćenja. Ti su zaključci poništeni 2019. i žalbeni sud je sazvao nova saslušanja zbog znanstvenih otkrića, posebno izvješća britanskog stručnjaka za onečišćenje zraka Stephena Holgatea iz 2018.

On je utvrdio vezu između Ellinih hospitalizacija i visokih razina dušikova dioksida (NO2) i lebdećih čestica, najštetnijih zagađivača, blizu njezina doma.

Philip Barlow je utvrdio da su uzroci smrti ponajprije akutno zatajenje dišnog sustava, drugi je uzrok astma od koje je djevojčica bolovala, a treći izloženost onečišćenju čija je razina prelazila preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

- Onečišćenje zraka važan je čimbenik koji utječe na pogoršanje astme, objasnio je. Ellina majka nije bila informirana o zdravstvenim rizicima, a da je bila, poduzela bi mjere koje bi mogle spriječiti Ellinu smrt, dodao je.