Horvat: Montažne kuće za stradale, istraga o rušenju obnovljenih

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat istaknuo je da će se dio u potresu porušenih kuća trajno zamijeniti montažnima te da će oni koji su odgovorni za to što su se kuće izgrađene nakon rata porušile poput kula od karata odgovarati za to.

➡️ Posljedice potresa - iz minute u minutu
➡️ [VIDEO] Epicentri potresa 28. i 29. prosinca

Odgovarajući na upit novinara uoči sjednice Vlade hoće li obnova Sisačko-moslavačke županije biti uklopljena u postojeći Zakon o obnovi Zagreba, Horvat je kazao da je uredba o tome u završnoj fazi pripreme te da će na sjednicu Vlade doći u četvrtak. Dodao je da će se morati mijenjati i podzakonski akti.

- Uredba će, kako je rekao, omogućiti da zakonodavni okvir vezan uz obnovu u Zagrebu obuhvati i Karlovačku i Sisačko-moslavačku županiju, ali i da se interventno, bez bilo kakvog gubljenja vremena, podnose zahtjevi i definiraju odluke o onima koji će imati pravo na obnovu. I ono što je najvažnije, dat će mogućnost reguliranja plaćanja privremenog smještaja onima koji će na to imati pravo, naglasio je Horvat.

Za sutra je najavio sastanak s hrvatskim proizvođačima koji se mogu uključiti u izradu montažnih objekata koji bi bili trajno rješenje na prostoru koji je bio pogođen razornim potresom početkom prošloga tjedna.

Tri do pet tipskih kuća, dio ministarstva ide u Sisak ili Petrinju

- Nadalje, stručnjaci s fakulteta građevinarstva, geodezije i arhitekture moraju napraviti kvalitetan projekt kako bi se u tri ili maksimalno pet tipskih projekata mogle početi ugovarati zamjenske kuće, rekao je Horvat. Svi takvi objekti, bez obzira na dimenzije, morat će imati identičan protupotresni temelj.

Kako je naglasio, za početak izgradnje mora sve biti spremno što je prije moguće. Najavio je da će jedan dio njegova ministarstva biti dislociran u Sisak ili Petrinju. Istaknuo je da će se Vladinom uredbom, koja će biti izglasana u četvrtak, omogućiti da se i Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija uključe u istu metodologiju ugovaranja radova na sanaciji škola, bolnica i drugih javnih ustanova.

Na pitanje novinara da prokomentira nezadovoljstvo gradonačelnika Petrinje i Siska zbog raspodjele 120 milijuna kuna interventnog novca, rekao je da je on dodijeljen nakon što se napravio inicijalni obuhvat samog područja koje je stradalo i nakon prve procjene štete koju je struka napravila na terenu. Rekao je da može shvatiti petrinjskog gradonačelnika, ali ne može prihvatiti njegovo nezadovoljstvo time što je Petrinja od tog novca dobila 30 milijuna kuna.

Vezano uz pomoć od međunarodnih institucija, odnosno EU-a, kazao je da "u roku od 12 tjedana treba pripremiti nove aplikacije prema europskom Fondu solidarnosti, a u međuvremenu je Vlada uspjela iskomunicirati da se dobivenih 5,1 milijardu za štete koje su evidentirane i prijavljene u Zagrebu može koristiti interventno i za sanaciju šteta na području Sisačko-moslavačke županije".

Bit će istraga zbog loše obnovljenih kuća

Na pitanje hoće li netko odgovarati za to što su kuće u Sisačko-moslavačkoj županiji koje su obnovljene nakon rata u potresu porušene kao kule od karata, Horvat je rekao da će o tome biti provedena istraga te da će se se prvo razgovarati sa svim odgovornima iz tog vremena, uz ostalo i sa županom Ivom Žinićem.