Agencija EU-a: Ruska invazija na Ukrajinu mijenja rute trgovine drogom

18:15 / 14.06.2022.

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Ruska invazija na Ukrajinu utjecala je i na promjenu ruta krijumčarenja ilegalnih droga u Europu, upozorila je agencija EU-a za droge.

Direktor Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) Alexis Goosdeel rekao je da rat već ima "izravan utjecaj" na jednu od ruta trgovine heroinom iz Afganistana koja je prolazila kroz Ukrajinu i kroz ostale susjedne zemlje.

- Trgovci drogom sada više nemaju interes da nastave koristiti ovu rutu, rekao je na online konferenciji za novinare, dodavši da već postoje znakovi povećane trgovine na granicama između Turske i Bugarske te Turske i Grčke.

Goosdeel je kazao da je sukob primorao i krijumčare koji koriste Crno more da se odluče za druge rute jer su im neke pomorske luke odnedavno izvan dosega. Dodao je kako vjeruje da će se povećati trgovina preko grčkih otoka i južnog Sredozemlja.

U svome godišnjem izvješću EMCDDA ističe da bi mnogi ljudi koji su za vrijeme rata pretrpjeli "težak psihološki stres" mogli postati skloniji pribjegavanju i zloupotrebi štetnih supstancija. Također se upozorava da bi zdravstvene službe u europskim zemljama, posebno onima koje graniče s Ukrajinom, vjerojatno mogle postati još opterećenije s obzirom na to da će ovisnici o drogama koji bježe pred sukobom zatražiti njihove usluge i podršku.

- Ključni zahtjevi vjerojatno će biti kontinuitet u liječenju, usluge prijevoda, pružanje smještaja i socijalne skrbi, stoji u izvješću te se dodaje da su u opasnosti čak i osobe koje nisu bile ovisne o drogama.

Agencija ističe da bi teška financijska situacija u Afganistanu, koji je od kolovoza prošle godine pod kontrolom talibana, zaradu od droge mogla pretvoriti u značajan izvor prihoda, što bi moglo rezultirati povećanjem trgovine heroinom prema Europi.

U izvješću stoji i da se, unatoč zabrani proizvodnje, prodaje i trgovine nedopuštenim drogama, uzgoj maka u Afganistanu nastavlja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!