Sukob EU-a i AstraZenece: Hrvatska teško do obećanih doza

27.01.2021.

11:07

Autor: HRT/Hina/D.D.

Priprema doze AstraZeneca cjepiva

Priprema doze AstraZeneca cjepiva

Foto: Dominic Lipinski / epa

Izvršni direktor farmaceutske kompanije AstraZenece, Pascal Soriot izjavio je da ugovor potpisan s Europskom unijom o isporukama cjepiva ne obvezuje i pozvao europske vlade, koje bjesne zbog kašnjenja isporuka, da ne budu toliko osjetljive. Europska unija zatražila je da objave ugovor o opskrbi Unije. 

Europski dužnosnik rekao je da je Europska unija zatražila od AstraZenece da objavi ugovor o opskrbi Unije. Dodao je i kako su predstavnici tvrtke otkazali za srijedu dogovoren sastanak s predstavnicima Unije. 

U intervjuu za medije u utorak, glavni izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot rekao je da se ugovor s Europskom unijom temelji na klauzuli koja propisuje da moraju dati sve od sebe kako bi ispunili svoje ugovorne obveze i da ih ugovor ne obvezuje na točno određene vremenske rokove za isporuke cjepiva. 

Intervju je dao nakon što je kompanija najavila da će smanjiti isporuku cjepiva Europskoj uniji u prvom kvartalu, a po Europskoj uniji radilo bi se o smanjenju od 60 posto odnosno zbog problema s proizvodnjom u tvornici u Belgiji bilo bi isporučeno tek 31 miljun doza.   

Europski dužnosnik rekao je da je takva klauzula standardna u ugovorima s proizvođačima proizvoda koji su u razvoju. Dodao je da EU traži od AstraZenece da im detaljnije objasni zašto je odlučila smanjiti isporuke cjepiva.

EU je uložio velika sredstva u razvoj cjepiva i očekuje da se dogovor poštuje. Kao odgovor na kašnjenja, Unija bi mogla ograničiti izvoz cjepiva proizvedenih na njezinu teritoriju. 

Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides rekla je da će tvrtke koje proizvode cjepivo na prostoru EU-a morati "unaprijed obavijestiti kad god žele izvesti cjepiva u treće zemlje". Naglasila je da će "poduzeti sve mjere potrebne za zaštitu svojih građana".

AstraZeneca: Ugovor s EU-om nije obvezujući

- Mi smo se obvezali da ćemo dati sve od sebe, ali nema jamstva da ćemo uspjeti, rekao je Soriot u intervjuu za La Repubblicu kazao da se zapravo radilo o ugovornoj namjeri.


Europska unija potpisala je ugovor s AstraZenecom o isporuci 400 milijuna doza cjepiva, a ta je britansko-švedska tvrtka u međuvremenu objavila da će kasniti s proizvodnjom iako joj cjepivo na razini EU još nije ni odobreno. Hrvatska je od AstraZenece naručila 2,7 milijuna doza.


S isporukama kasne i druga dva proizvođača, Pfizer i Moderna. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je u utorak da je teško da će Hrvatska na vrijeme dobiti obećane doze cjepiva.


Soriot, pak, europske vlade poziva da ne budu toliko osjetljive, tvrdi da pod stresom reagiraju loše.

- Vlade su pod pritiskom. Svi su pomalo razdražljivi ili emotivni, izjavio je.


Naglasio je da njegov tim radi danonoćno na ispravljanju mnogih problema s proizvodnjom cjepiva koje naziva "dječjim bolestima." Rekao je da proizvodnja "u osnovi zaostaje dva mjeseca u odnosu na ono gdje želimo biti", a djelomično je odgovornost prebacio i na EU zbog "kasnog potpisivanja ugovora".


Ugovor s Velikom Britanijom potpisan je tri mjeseca prije ugovora s EU-om, što je dalo više vremena za ispravljanje pogrešaka. Probleme u "povećanju" proizvodnje cjepiva imala dva pogona, jedan u Nizozemskoj i jedan u Belgiji, kazao je.


EU je uložio velika sredstva na razvoj cjepiva i očekuje da se dogovor poštuje. Kao odgovor na kašnjenja, Unija bi mogla ograničiti izvoz cjepiva proizvedenih na njezinu teritoriju. Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides rekla je da će tvrtke koje proizvode cjepivo na prostoru EU-a morati "unaprijed obavijestiti kad god žele izvesti cjepiva u treće zemlje". Naglasila je da će "poduzeti sve mjere potrebne za zaštitu svojih građana".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!