14:25 / 26.01.2021.

Autor: Vijesti/IMS/B.A./HRT/Hina

EU poručuje proizvođačima cjepiva: Držite se svoje riječi

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Foto: Olivier Hoslet / Pool via REUTERS

Sve je više problema i optužbi vezano za isporuku cjepiva. Čelnici AstraZenece u šturom priopćenju izvijestili su o zastoju u proizvodnji, što je izazvalo brzu i burnu reakciju Europe.

Europa je pozvala u utorak farmaceutske tvrtke da se drže dane riječi glede isporuke cjepiva protiv koronavirusa u jeku niza smanjenja isporuka i kašnjenja, dok se ruše nade u brzo suzbijanje pandemije.

Svijet, željan obnove gospodarstva i putovanja, pozdravio je iznimno brzi razvoj cjepiva kao najbolju priliku za zaustavljanje pandemije koja je odnijela više od 2,1 milijuna života. 

Međutim, cijepljenje u EU-u sporo teče u usporedbi s nekim drugi zemljama i nailazi na probleme, posebice vezano uz zastoj u lancu opskrbe.

AstraZeneca, koja je razvila svoje cjepivo sa Sveučilištem u Oxfordu, rekla je Europskoj uniji da ne može ispuniti dogovorene ciljeve isporuke do kraja ožujka. Pfizer je priopćio da će doći do privremenog usporavanja opskrbe od kraja siječnja do početka veljače.

- Ono što se obično radi u tri do pet godina, ostvareno je u deset mjeseci jer su se znanstvenici okupili, razmjenjivali su svoja stručna znanja i svi su međusobno surađivali. Europska unija je pomogla novcem, uložena su velika sredstva kako bi se veoma rano povećali kapaciteti i za istraživanja i za proizvodnju. Uložili smo milijarde u razvoj cjepiva kako bismo dobili nešto što nosi dobro cijelom svijetu, a sada proizvođači moraju ispuniti svoje obveze, poručila je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije u švicarskom Davosu.

Zemlje članice EU-a mogle bi tužiti AstraZenecu zbog kršenja ugovora o opskrbi ako ne bude poštovala plan isporuke, rekao je šef latvijske diplomacije Edgars Rinkevics.

- Ta se mogućnost treba razmotriti i koordinirati među članicama EU-a, rekao je ministar za Reuters preko svojeg glasnogovornika.

Svaka država članica EU-a ima odvojeni ugovor o opskrbi s tvrtkom.

Njemački ministar zdravstva podržao je prijedloge EU-a o uvođenju ograničenja na izvoz cjepiva protiv bolesti COVID-19, izjavivši da Europa treba imati svoj "pravedni udio".

- Mogu shvatiti da ima problema u proizvodnji, ali to onda mora pogoditi sve jednako, rekao je ministar zdravstva Jens Spahn televiziji ZDF.

AstraZeneca je priopćila da početne isporuke cjepiva Europskoj uniji neće dostići ciljane količine zbog zastoja u proizvodnji.

- Početne količine bit će manje od prvotno predviđenih zbog smanjene proizvodnje u tvornici unutar našeg europskog lanca opskrbe, rekao je glasnogovornik tvrtke u priopćenju u petak ne navodeći detalje.

"To bi bilo zabrinjavajuće"

AstraZeneca ponudila je EU-u isporuku u veljači, ali nije razjasnila moguće preusmjeravanje doza iz Britanije, rekli su Reutersu dužnosnici EU-a u utorak. 

Bilo kakav potez u svrhu ograničavanja izvoza u Britaniju, koja je nadavno izašla iz EU-a, ugrozio bi cilj o imunizaciji najosjetljivijih skupina do sredine veljače, rekao je čelnik Nacionalne zdravstvene službe (NHS) Engleske Simon Stevens. 

Stevens je rekao zastupnicima da bilo zabrinjavajuće ako bi se dogodilo. 

Švedska je privremeno obustavila plaćanje Pfizeru za cjepivo i traži razjašnjenje glede količine dostupnih doza u svakoj bočici, izvijestio je u utorak dnevnik Dagens Nyheter.

Švedska želi znati broj doza koje joj dolaze na naplatu nakon što joj je Pfizer obračunao šest doza u svakoj bočici umjesto dogovorenih pet, pišu novine. 

Pfizer Švedska odbio je za Reuters komentirati to izvješće, ali je rekao listu Dagens Nyheter da naplaćuje šest doza po bočici. 


Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus prošli je tjedan nazvao nejednaki pristup cjepivu "katastrofalnim moralnim slomom", pozivajući države i proizvođače na pravedniju raspodjelu cjepiva diljem svijeta. 

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa pozvao je u utorak bogate zemlje da ne gomilaju cjepivo te rekao da se svijet treba udruženim snagama boriti protiv pandemije. 

- Bogate zemlje svijeta nabavile su velike količine doza, rekao je Ramaphosa na virtualnom sastanku WEF-a. 

- Neke su zemlje nabavile čak do četiri puta više nego što je potrebno njihovu stanovništvu, isključujući druge zemlje.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!