23:12 / 02.04.2021.

Autor: J.L./Hina/dpa

Austrija nudi cjepivo Češkoj, u Slovačkoj velik pad broja hospitaliziranih s COVID-om

Austrijski kancelar Sebastian Kurz

Austrijski kancelar Sebastian Kurz

Foto: EXPA/PIXSELL / EXPA

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je da je njegova zemlja ponudila Češkoj 30.000 doza cjepiva protiv koronavirusa da se u toj zemlji smanji broj novozaraženih, dok se u susjednoj Slovačkoj stanje popravlja i u bolnicama je najmanje pacijenata od početka godine.

Nudeći pomoć Češkoj, Sebastian Kurz je ponovio svoje kritike na račun raspodjele cjepiva u EU-u.

Iako je Češka u ovom trenutku jedna od zemalja najteže pogođenih epidemijom, Kurz je rekao kako EU nije učinio dovoljno da joj omogući da dobije dodatne doze cjepiva.

- Ako je napredak s cijepljenjem slab u nekim zemljama, tada će rezultat biti loš za sve, jer pandemiju možemo pobijediti jedino zajedno, rekao je.

U Slovačkoj smirivanje stanja

Broj oboljelih od COVID-a u bolnicama najniži je od početka godine i pao je ispod 3000, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Istodobno, iskorišteno je milijun doza cjepiva. U zemlji s 5,5 milijuna ljudi, oko 740.000 dobilo je prvu dozu, a 263.000 obje.

Početkom ožujka Slovačka je naručila 200.000 doza Sputnjika V od Rusije, ali nije još počela koristiti to cjepivo jer ono nije dobilo zeleno svjetlo europskog regulatora.

Nekoliko tjedana u nizu Slovačka je bila među zemljama s najviše umrlih na svijetu u odnosu na broj stanovnika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!