16:42 / 11.11.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Austrija: Uskoro karantena za necijepljene

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Austriju svega nekoliko dana dijeli od proglašenja karantene za milijune građana koji nisu u potpunosti cijepljeni protiv COVID-a, jer dnevne brojke novozaraženih dosežu rekordne razine, a odjeli za intenzivnu njegu već su pod pritiskom, rekao je kancelar Alexander Schallenberg.


Oko 65 posto austrijskih građana u potpunosti je cijepljeno protiv koronavirusa, najmanje u zapadnoj Europi osim Lihtenštajna, po podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.


Mnogi Austrijanci sumnjičavi su prema cjepivima, što dodatno potiče krajnje desna Slobodarska stranka, treća najveća u parlamentu.


Po vladinu planu u više faza dogovorenom u rujnu, kada 30 posto kreveta na intenzivnoj njezi zauzmu pacijenti oboljeli od COVID-a, proglasit će se karantenu za necijepljene i ograničiti im se kretanje. Sada je popunjeno 20 posto kreveta i ta brojka brzo raste.


- Po postupnom planu zapravo imamo još samo nekoliko dana dok ne budemo morali uvesti karantenu za one koji se nisu cijepili, rekao je Alexander Schallenberg, dodajući da je broj cijepljenih sramotno nizak. 


Necijepljeni već ne smiju u restorane, kazališta, skijaške žičare i salone za njegu poput frizerskih.


Austrija je prošle godine tri puta proglasila karantenu ograničivši kretanje na samo najnužnije.


Policija će provjeravati poštuju li građani odluku vlade, rekao je kancelar.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!