07:51 / 05.04.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Austrijska katolička župa izvjesila duginu zastavu

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Katolička crkva u župi Hard jedna je od mnogih u Austriji koje su odlučile izvjesiti duginu zastavu u znak solidarnosti s LGBT zajednicom nakon što je Vatikan prošli mjesec objavio odluku da Crkva ne može blagosloviti istospolno partnerstvo.


Moćni vatikanski ured odgovoran za obranu crkvene doktrine, Kongregacija za nauk vjere (CDF) donio je odluku da istospolna zajednica ne može biti blagoslovljena unatoč njezinim "pozitivnim elementima". Ured je napisao da Bog "nikada ne prestaje blagoslivljati svako svoje hodočasničko dijete na ovome svijetu ... ne blagoslivlja i ne može blagosloviti grijeh".


Svećenik župe Hard Erich Baldauf kaže da su on i stotine drugih svećenika koji pripadaju reformski orijentiranom pokretu "Svećeničkoj inicijativi" odlučili izvjesiti zastavu da pokažu "da se ne slažemo s tim zastarjelim stavom", a tu su gestu napravile i mnoge druge crkve. Ubrzo nakon što je dugina zastava izvješena, netko ju je pokušao uništiti i prošli utorak Baldauf je sa žaljenjem ustanovio da je ona spaljena.


- Bili smo šokirani ...zaboljelo nas je, rekao je Baldauf.


Premda počinitelj nije uhvaćen i nema dokazanog motiva, Baldauf je primijetio da druge zastave koje vise na tom mjestu nikada nisu bile dirane. Nekoliko dan nakon toga, još je jedna zastava pred crkvom, također u zapadnoj državi Vorarlberg, zapaljena, a treća je ukradena. Župna crkva odlučila je ostaviti ostatke spaljene zastave na istom mjestu.


- Ima učinak križa, rekao je Baldauf.


Na vrijeme za Veliki petak, nova dugina zastava ponovno se vijorila ispred crkve kao znak dobrodošlice svim župljanima na Uskrs.


Suprotno dojmu koji se može steći zbog takvih incidenata, istraživanja pokazuju da je austrijsko javno mnijenje čvrsto na strani toga da se istospolne zajednice trebaju jednako tretirati. U Austriji su istospolni brakovi legalni od 2019., a istraživanje provedeno prošli tjedan pokazuje da se punih 64 posto Austrijanaca protivi nedavnoj odluci Vatikana. Samo 13 posto reklo je da razumije stav Vatikana.


Austrija je još uvijek većinski katolička, a Crkva obuhvaća nešto manje od 5 milijuna vjernika u zemlji od 8,8 milijuna stanovnika. Međutim, to pokazuje nagli pad od desetljeća nakon rata, kad je gotovo 90 posto Austrijanaca pripadalo Crkvi.


Stručnjaci kažu da razlike između austrijskih društvenih stavova i Crkvena učenja u pitanjima poput homoseksualnosti i pobačaja pridonose tome da deseci tisuća napuštaju Crkvu svake godine.


Pogađa u srce


O odluci vatikanskoga ureda nije se eksplicitno izjasnila samo reformski orijentirana 'Svećenička inicijativa'. Ništa manje od toga, bečki nadbiskup, kardinal Christoph Schönborn rekao je da "nije sretan" vatikanskom objavom. Poruka prenesena medijima širom svijeta bila je jednostavno 'ne' i zapravo 'ne' blagoslovu, što pogađa mnoge ljude u srce", objasnio je za katolički list Der Sonntag. Toni Faber, svećenik čuvene bečke katedrale sv. Stjepana bio je još otvoreniji.


- Da mi je posao što više naštetiti Crkvi s dvije stranice teksta, napisao bih točno onakvo pismo kakvo je napisala Kongregacija za nauk vjere, rekao je za časopis Profil.


Objava vatikanskog ureda "totalno je zatajila" u pogledu cilja "održavanja sakramenta vjenčanja", rekao je Faber, dodajući kako se ni jedan od heteroseksualnih parova koje vjenčava "ne osjeća uskraćeno zbog činjenice da dajem blagoslov istospolnim parovima".


Iako su neki istaknuti njemački biskupi podržali stav Vatikana, drugi su optužili CDF da pokušava ugušiti teološke rasprave aktivne proteklih godina među njemačkim katolicima. Njemačku peticiju kojom se traži zanemarivanje odluke CDF-a potpisalo je 2.600 svećenika i đakona, kao i 277 teologa. Reakcija u Njemačkoj i Austriji govori o širim globalnim linijama rasjeda u društvenim pitanjima između socijalno konzervativne i liberalne kongregacije.


Međutim, prema isusovačkom svećeniku i bivšem čelniku njemačke sekcije Vatikanskog radija Berndu Hagenkordu, zemlje njemačkog govornog područja također imaju "vrlo posebnu teološku tradiciju koja djeluje vrlo neovisno" i manje je podložna tome da je crkvena hijerarhija nadvlada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!