08:14 / 13.02.2021.

Autor: T.V./Hina

Belgija postala europska 'Dolina cjepiva'

Cijepljenje daje rezultate

Cijepljenje daje rezultate

Foto: Amir Cohen / REUTERS

Belgija, mala zemlja s velikim ugledom u znanstvenim istraživanjima i farmaciji, ima stratešku ulogu u svjetskoj borbi protiv pandemije bolesti COVID-19.

Farmaceutski divovi natječu se u razvoju i proizvodnji novih cjepiva u rekordnom vremenu, a mnogima se njihovi globalni opskrbni lanci prepleću upravo u toj zemlji. U godini prije pandemije na Belgiju je otpadalo 13 posto biofarmaceutskog izvoza u EU-u i 10 posto investicija u istraživanja, a zemlja ima samo 2,5 posto stanovništva EU-a.

Mnoga cjepiva koje nacionalne vlasti nastoje nabaviti temelje se na biološkim supstancijama.

U Wavreu, nedaleko od Bruxellesa, britanska multinacionalna kompanija GSK već proizvodi adjuvanse, pomoćne tvari za pojačavanje imunosnog odgovora koji će se koristiti u budućim cjepivima koja razvijaju francuski Sanofi i kanadski Medicago. Sada se upustila i u proizvodnju obećavajućeg cjepiva njemačkog startupa Curevaca, koji je u fazi kliničkih ispitivanja i EU bi ga mogao odobriti do svibnja.

- Stavili smo dio naših proizvodnih kapaciteta na raspolaganje drugim kompanijama kako bi se brže napredovalo, rekao je Patrick Florent, direktor GSK Vaccinesa za AFP.

Plan je da se u belgijskoj tvornici ove godine proizvede 100 milijuna doza Curevacova cjepiva, četvrtina količine koju je naručila Europska komisija. Komisija, koja koordinira nabavu cjepiva za 27 država članica i koja je obećala da će pomoći siromašnijim susjednim zemljama, sklopila je ugovore o kupnji cjepiva s još pet kompanija.

Njih nekoliko također ima tvornice u Belgiji. Deset najvećih privatnih farmaceutskih kompanija na svijetu posjeduje tvornice u toj zemlji ili druge tamošnje tvornice rade za njih. Američki div Pfizer proizvodi cjepivo razvijeno u suradnji s njemačkom tvrtkom BioNTech u tvornici u Puursu, flamanskom gradu koji je prije bio dobro poznat po pivu Duvel. A kad je britansko-švedska tvrtka AstraZeneca trebala pokrenuti proizvodnju cjepiva razvijenog u suradnji s Oxfordom, obratila se tvornici u Seneffeu, na frankofonom jugu Belgije.


Europska inspekcija

Tvornicu u Seneffeu, kojom je prije upravljao Novasep, kupio je u siječnju američki Thermo Fisher plativši 725 milijuna eura, ali time si je zadao i glavobolje u odnosima s javnošću. AstraZeneca je prošli mjesec upozorila Komisiju da neće moći isporučiti obećane količine cjepiva zbog čega je optužena da je izigrala Europu, dok istodobno cjepiva isporučuje Britaniji.

Belgijska tvornica okrivljena je u izvješćima kao mjesto zastoja u proizvodnji i belgijske vlasti provele su inspekciju na zahtjev Europske komisije. Biofarmaceutici bili su strateški industrijski izbor za Belgiju i prije pandemije, podržavajući 30.000 radnih mjesta, od čega je 8000 otvoreno u zadnjih deset godina.

Sektorsko trgovačko tijelo, Essenscia, tvrdi da je tajna u korištenju javnog novca kako bi se potaknula suradnja između sveučilišta i privatnog sektora. Glavni tajnik Essenscije Frederic Druck rekao je da zajednički napori potiču primijenjena istraživanja koja dovode do lijekova spremnih za tržište.

Belgijske tvrtke kao što su Galapagos, Biocartis i Sequana Medical čine dvije trećine vrijednosti europskog biotehnološkog sektora. Istraživanje se obično provodi na sveučilištu u Louvainu ili u Gentu i potom nastavlja u laboratoriju koji može privući privatna ulaganja kako bi se iskoristio novi patent. Tako je počela belgijska tvrtka Henogen. Znanstvenici Slobodnog sveučilišta u Bruxellesu udružili su se s GSK-om i osnovali tvornicu u Seneffeu. Postala je srce "belgijske biofarmaceutske doline", prije nego što ju je otkupio Novasep te zatim  Thermo Fisher. To je dobar primjer te vrste industrijskog razvoja u Belgiji. Većina takvih primjera uspije jer je okružje povoljno, rekao je Florent.

Belgija je poznata po velikodušnim poreznim olakšicama za tvrtke koje reinvestiraju profit u istraživanja te za znanstvenike koji registriraju patente u zemlji. Glasnogovornik medicinskog lobija Pharma.be David Gering istaknuo je i izvrsne prometne veze te središnju poziciju na raskrižju Europe.

Obje belgijske međunarodne zračne luke licencirane su za izvoz lijekova, a ona koja pokriva glavni grad, Brussels-Zavantem, hvali se da je od početka krize isporučila 15 milijuna doza cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!