10:29 / 01.02.2021.

Autor: HRT/Hina

BioNTech obećao više doza cjepiva za EU

Cjepivo Pfizer/BioNTech, ilustracija

Cjepivo Pfizer/BioNTech, ilustracija

Foto: REUTERS / Stephane Mahe

Njemačka tvrtka BioNTech obećala je da će povećati isporuke cjepiva Europskoj uniji za do 75 milijuna dodatnih doza u drugom kvartalu, nakon snažnog pritiska Njemačke i drugih europskih zemalja da se ubrza cijepljenje.

Objava tvrtke iz Mainza, koja je razvilo cjepivo i udružila se u njegovoj proizvodnji s američkih farmaceutskim divom Pfizeromom, uslijedila je nekoliko sati uoči sastanka njemačke kancelarke Angela Merkel s najvišim njemačkim dužnosnicima o sporom cijepljenju u Njemačkoj.

- Nastavljamo raditi na povećanju dostave u tjednu od 15.veljače kako bismo osigurali dostavu punog broja doza u prvom kvartalu kao što je navedeno u sporazumu, napisao je glavni financijski direktor BioNTecha Sierk Poetting u priopćenju. U dodatku na to mogli bismo dostaviti do 75 milijuna dodatnih doza Europskoj uniji u drugom kvartalu, dodao je.


Unija je pod pritiskom da brani svoju strategiju cijepljenja proteklih tjedana posebno nakon logističkih problema britansko-švedske AstraZenece koja je objavila da će moći dostaviti mnogo manju količinu cjepiva nego što je obećala.

Videokonferencija nazvana "samit o cijepljenju" uz Merkel obuhvatit će premijere 16 njemačkih savezih zemalja, predstavnike proizvođača cjepiva i Europske komisije koja kupuje cjepiva u ime Europske unije.

Od početak cijepljenja u Njemačkoj 27. prosinca dano je više od 2,3 milijuna doza cjepiva i oko 2,2 posto stanovništva dobilo je prvu dozu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!