Bivša danska ministrica osuđena na kaznu zatvora zbog razdvajanja migranata

17:26 / 13.12.2021.

Autor: P.F./Hina

Migranti

Migranti

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Bivša danska ministrica za imigraciju i integraciju osuđena je na dva mjeseca zatvora zbog nezakonitog razdvajanja nekoliko parova koji su tražili azil jer je žena bila maloljetna.

Inger Stjberg proglašena je krivom za namjerno kršenje zakona o ministarskoj odgovornosti. Kazna je strogi zatvor od 60 dana, objavio je sud.

Optužena da je prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima naloživši razdvajanje parova koji su tražili azil, od kojih su neki imali djecu, jer su žene bile mlađe od 18 godina, Stjberg se izjasnila da se ne osjeća krivom.

Godine 2016., razdvojena su 23 para, a da njihovi slučajevi nisu bili prethodno pojedinačno razmotreni, zbog naloga koji je dala ministrica. Potom su smješteni u odvojene prihvatne centre dok im se ne razmotri zahtjeve za azilom. 

Parlament sada mora odlučiti hoće li Stjberg oduzeti zastupnički imunitet.

Stjberg je bila ministrica za useljavanje od 2015. do 2019. u vladi desnog centra koju je podržavala desna populistička Danska narodna stranka koja se protivi useljavanju. Hvalila se da je zaslužna za usvajanje više od 110 amandmana kojima su ograničena prava stranaca u zemlji. Među njima je i mjera o zapljeni imovine migranata kako bi se financiralo skrb o njima u Danskoj.

Njezin slučaj je tek treći put od 1910. da je neki politički dužnosnik morao odgovarati pred 26 sudaca posebnog suda u Danskoj koji sudi ministrima koji su zlorabili dužnost.

Zadnji slučaj bio je 1993. tzv. Tamilgate koji se odnosio na nezakonito zamrzavanje okupljanja obitelji tamilskih izbjeglica što je 1987. i 1988. uveo bivši konzervativni ministar pravosuđa Erik Ninn-Hansen. On je dobio uvjetnu kaznu zatvora od četiri mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!