Borrell: Razgovor Xi - Zelenski je prvi važan korak

26.04.2023.

22:50

Autor: HRT/D.M./Hina

Josep Borrell

Josep Borrell

Foto: Izvor: / Shutterstock

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell u srijedu je izrazio zadovoljstvo zbog prvog telefonskog razgovora kineskog predsjednika Xi Jinpinga i ukrajinskog Volodimira Zelenskog od početka ruske invazije, ocijenivši da je riječ o "prvom važnom koraku".

- Veoma je važno da Kina i Ukrajina razgovaraju. Podsjećam da svi želimo mir (...) No svi moraju shvatiti da nam ne treba bilo kakav mir. Ne treba nam mir u kojemu netko mora popustiti pred brutalnom invazijom, nego pravedan mir koji priznaje prava ukrajinskog naroda, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost" Ukrajine, rekao je španjolski dužnosnik koji boravi u posjetu Bogoti.

Xi Jinping je u srijedu rekao Volodimiru Zelenskom da je Kina "oduvijek bila na strani mira" i pozvao na "pregovore". Ovo je, koliko je poznato, prvi razgovor dvojice čelnika od početka rata u Ukrajini 24. veljače 2022.

- Iznimno mi je drago zbog tog razgovora, nadam se da je to prvi korak nakon kojega će Kina preuzeti ulogu i uvjeriti Rusiju da prekine agresiju", dodao je Borrell. Ranije je dužnosnik EU-a koji je htio ostati anoniman izrazio zadovoljstvo zbog toga što su "komunikacijski kanali otvoreni".

'Razgovor Zelenskog i Xija dobar i ohrabrujuć znak'

I njemačka vlada i francuski predsjednik pozdravili su prvi razgovor između Zelenskog i Xija kao dobari ohrabrujuć znak.

Glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer je pak podsjetio da su predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i francuski predsjednik Emmanuel Macron "uputili zahtjev predsjedniku Zelenskom" za takav razgovor "u prigodi njihova sastanka s predsjednikom Xijem u Pekingu".


Ukrajinski predsjednik želi već mjesecima razgovarati s Xijem u nadi da će ga uvjeriti da bude naklonjeniji Kijevu u pogledu ruske invazije, no Peking nije odgovarao na ukrajinske prijedloge.


Kina je u srijedu objavila da će poslati izaslanstvo u Ukrajinu u nastojanju da se pronađe "političko rješenje" sukoba. Peking je u veljači objavio dokument u 12 točaka o sukobu u Ukrajini. Inicijativa, smatrana mirovnim planom, poziva Moskvu i Kijev na pregovore.


Peking nije priznao rusku aneksiju Donbasa i Krima


Peking nije priznao rusku aneksiju Donbasa u rujnu prošle godine ni Krima 2014. godine. Kina, koja nije javno osudila rat u Ukrajini, zadnjih je mjeseci snažno pojačala političku i gospodarsku suradnju s Rusijom.


Odnosi Pekinga i Moskve, burni tijekom Hladnog rata, ojačali su zadnjih desetljeća u želji da se odupru utjecaju SAD-a. Xi Jinping je prije nekoliko tjedana posjetio Moskvu gdje je potvrdio partnerstvo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!