20:21 / 05.02.2021.

Autor: P.F./Hina

Borrell želi Sputnjik V u EU

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell podržao je upotrebu ruskog cjepiva Sputnjik V čija učinkovitost, prema podacima međunarodno priznate studije, iznosi 91,6%.


Tijekom posjeta Moskvi, Borrell čestitao je Rusiji na medicinskom postignuću te je kazao da se nada da će Europska agencija za lijekove (EMA) odobriti primjenu cjepiva u EU.

- Kao što znate, suočeni smo s nedostatkom cjepiva te bi nam dodatan proizvođač dobro došao, rekao je europski političar na zajedničkoj konferenciji za novinare s ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovom.

Rezultati kliničkih ispitivanja ruskog Nacionalnog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju dobili su ovaj tjedan potvrdu objavom u prestižnom medicinskom časopisu Lance.

Borrell je kazao da se radi o odličnim vijestima za cijelo čovječanstvo.

Europska komisija je u ime država članica potpisala šest ugovora s proizvođačima cjepiva koji jamče isporuku 2,3 milijarde doza. Sputnjik V nije jedno od njih. Prema EMA-i, proizvođači još nisu predali zahtjev za tržišnom autorizacijom.

Ipak, Mađarska je jedina u EU samoinicijativno odobrila primjenu ruskog cjepiva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!