Cjepivo Sputnik V efektivno i do 100 posto kod teških slučajeva

02.02.2021.

14:07

Autor: M.Š./HRT

Rusko cjepivo Sputnik V

Rusko cjepivo Sputnik V

Foto: Agustin Marcarian/File Photo / REUTERS

Rusko cjepivo Sputnik V učinkovito je 91.6% kod simptomatskog Covida-19, a čak 100% je učinkovito u slučajevima umjerenog i teškog oboljenja od ove bolesti, pokazala je analiza rezultata treće faze testiranja ovoga cjepiva, piše CNN.


Rezultati su objavljeni ovoga utorka u prestižnom Lancetu, na temelju podataka prikupljenih kod 19.866 testiranih osoba. Oko 2/3 testiranih dobilo je dvije doze cjepiva, a 1/4 sudionika u istraživanju primilo je placebo.

- Ovo je vrlo koristan dodatak objavljenim podacima o učinkovitosti cjepiva protiv Covida-19, izjavio je klinički virolog Sveučilišta u Leicesteru u Engleskoj, dr. Julian Tang.

Zabilježeno je ukupno 16 slučajeva oboljenja od Covida-19 u testiranoj grupi, 21 dan nakon što su dobrovoljci dobili prvi dozu cjepiva.

Koautorica ove studije, dr. Inna V. Dožnikova iz ruskog Centra za istaživanje i epidemiologiju Gamaleja, rekla je da analiza pokazuje kako je cjepivo vrlo učinkovito stvorilo imunitet kod sudionika istraživanja koji su imali 18 i više godina.

Jedno od prednosti cjepiva Sputnik V jest i što ne mora biti pohranjeno i transportirano na ekstremno niskim temperaturama, poručuju znanstvenici.

Cijena je također mala, tek 10 dolara po dozi, sudeći prema podacima Ruskog fonda za izravna ulaganja (RDIF).

Galerija
Rusko cjepivo Sputnik V, Foto: Agustin Marcarian/File Photo/REUTERS
Cijepljenje Sputnikom V, Foto: Eduard Korniyenko/File Photo/REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!