Cjepivo Sputnik V efektivno i do 100 posto kod teških slučajeva

02.02.2021.

14:07

Autor: M.Š./HRT

Rusko cjepivo Sputnik V

Rusko cjepivo Sputnik V

Foto: Agustin Marcarian/File Photo / REUTERS

Rusko cjepivo Sputnik V učinkovito je 91.6% kod simptomatskog Covida-19, a čak 100% je učinkovito u slučajevima umjerenog i teškog oboljenja od ove bolesti, pokazala je analiza rezultata treće faze testiranja ovoga cjepiva, piše CNN.


Rezultati su objavljeni ovoga utorka u prestižnom Lancetu, na temelju podataka prikupljenih kod 19.866 testiranih osoba. Oko 2/3 testiranih dobilo je dvije doze cjepiva, a 1/4 sudionika u istraživanju primilo je placebo.

- Ovo je vrlo koristan dodatak objavljenim podacima o učinkovitosti cjepiva protiv Covida-19, izjavio je klinički virolog Sveučilišta u Leicesteru u Engleskoj, dr. Julian Tang.

Zabilježeno je ukupno 16 slučajeva oboljenja od Covida-19 u testiranoj grupi, 21 dan nakon što su dobrovoljci dobili prvi dozu cjepiva.

Koautorica ove studije, dr. Inna V. Dožnikova iz ruskog Centra za istaživanje i epidemiologiju Gamaleja, rekla je da analiza pokazuje kako je cjepivo vrlo učinkovito stvorilo imunitet kod sudionika istraživanja koji su imali 18 i više godina.

Jedno od prednosti cjepiva Sputnik V jest i što ne mora biti pohranjeno i transportirano na ekstremno niskim temperaturama, poručuju znanstvenici.

Cijena je također mala, tek 10 dolara po dozi, sudeći prema podacima Ruskog fonda za izravna ulaganja (RDIF).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!