20:55 / 24.03.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Britanija i EU traže način za "win-win" situaciju oko cjepiva protiv Covida-19

Cjepivo protiv koronavirusa

Cjepivo protiv koronavirusa

Foto: Ilustracija/Goran Kovacic / Pixsell

Velika Britanija i Europska komisija priopćile su da razgovaraju o potencijalnoj suradnji i stvaranju "win-win" situacije po pitanju cjepiva protiv koronavirusa nakon što je blok zaprijetio da će ograničiti izvoz cjepiva.

Europska komisija je zaprijetila zabranom izvoza u zemlje poput Britanije koje imaju više stope procijepljenosti, ali ne izvoze doze cjepiva u EU. Cilj mjere EU-a je osigurati zalihe za građane bloka usred trećeg vala pandemije koronavirusa.

- S obzirom na našu međusobnu ovisnost, radimo na konkretnim koracima koje možemo poduzeti - kratkoročno, srednjoročno i dugoročno, i stvoriti "win-win" situaciju i proširiti opskrbu cjepiva za sve naše građane, navode u zajedničkom priopćenju.

Iz EU-a je do sada u Veliku Britaniju izvezeno preko 10 milijuna doza cjepiva, a u suprotnom smjeru nijedna.

- Na kraju, otvorenost i globalna suradnja svih zemalja bit će ključne za konačno prevladavanje ove pandemije i osiguravanje bolje pripreme za suočavanje s budućim izazovima. Nastavit ćemo razgovarati, dodaje se.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!