13:17 / 24.03.2022.

Autor: I.Z./HRT

Plenković s Michelom o Ukrajini, Schengenu, eurozoni i BiH

Andrej Plenković u Bruxellesu

Andrej Plenković u Bruxellesu

Foto: Andrej Plenković / Twitter

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u četvrtak uoči početka samita Europske unije s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom o nizu tema: Ukrajini, Schengenu, eurozoni i BiH.

Plenković je preko Twittera poručio da su razgovarali o daljnjoj pomoći Ukrajini i zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica, da je potvrdio spremnost Hrvatske za članstvo EU u Schengenu i europodručju. Također je napisao da je će Europsko vijeće potvrditi Strateški kompas i raspravljati o stanju u BiH i potrebi žurnog dogovora o Izbornoj reformi.

Čelnici država članica okupit će se u četvrtak popodne u Bruxellesu na dvodnevnom redovitom proljetnom samitu. Razgovarat će o ruskoj vojnoj agresiji na Ukrajinu, sigurnosti i obrani, energetici, gospodarskim pitanjima, pandemiji covida-19 i vanjskim odnosima.

Na početku sastanka čelnicima EU-a pridružit će se predsjednik SAD-a Joe Biden kako bi raspravljali o potpori Ukrajini i njezinu stanovništvu te o jačanju transatlantske suradnje kao odgovoru na rusku agresiju.

Prije samita EU-a u sjedištu NATO održava se sastanak na vrhu 30 država članica Sjevernoatlantskog saveza. Hrvatsku na tom sastanku predstavlja predsjednik Republike Zoran Milanović.

U sjedištu NATO-a poslije podne održat će se i samit skupine G7, koju čine sedam najrazvijeniih zemalja Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Države.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!