Plenković uoči summita Europskog vijeća: Godinama duboko nerazumijevanje BiH

24.03.2022.

07:29

Autor: Jasna Paro/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Premijer Andrej Plenković u Bruxellesu

Premijer Andrej Plenković u Bruxellesu

Foto: HTV / HRT

U Bruxellesu se sastaju čelnici država članica Europske unije na dvodnevnom redovitom proljetnom samitu. Razgovarat će o ruskoj vojnoj agresiji na Ukrajinu, sigurnosti i obrani, energetici, te pandemiji. Na početku sastanka čelnicima Unije pridružit će se predsjednik SAD-a Joe Biden kako bi raspravljali o potpori Ukrajini, te o jačanju transatlantske suradnje kao odgovoru na rusku agresiju. Poruka svih lidera zapadnog svijeta vrlo je jasna - ujedinjena potpora Ukrajini.  Na marginama samita premijer Andrej Plenković sastao se s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom. Razgovarali su o daljnjoj pomoći Ukrajini i zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica, kao i o pristupanju Hrvatske Schengenu, Eurozoni i potrebi žurnog dogovora o izbornoj reformi u BiH. 


Uoči sastanka Europskog vijeća premijer Andrej Plenković održao je nekoliko pripremnih sastanaka, s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, visokim predstavnikom za vanjske poslove Josepom Borrellom, imao je sastanak na vrhu EPP-a.

- Glavne teme bit će vezane za situaciju u Ukrajini, aktivnosti potpore Ukrajini, a s nama će biti i predsjednik SAD-a Joe Biden, obratit će se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, raspravljat ćemo o predstojećem summitu EU-Kina, a bit će održana i rasprava o stanju u BiH, što smatramo posebno važnim, rekao je.

Predložit će da se EU angažira i dalje, na snažan način, kako bi pokušali približiti stajališta između bošnjačkih i hrvatskih stranaka u BiH.

To je ocijenio ključnim za dobro funkcioniranje Federacije i održavanje izbora u kojima drugi narod u BiH Hrvatima neće birati predstavnike.

- Godinama se susrećemo s dubokim nerazumijevanjem BiH. Strateški kompas usvojili su svi i spominje se jednakost i konstitutivnost, i zato ćemo večeras objasniti cijeli kontekst kako bismo vidjeli što možemo napraviti. Nije nam u interesu da se ide u izbore tako da se ne promijeni izborni zakon, naglasio je.

Sutrašnje teme bit će energetika i gospodarska situacija, a kao bitno izdvojio je izradu mehanizama s europske razine koji će ovu situaciju učiniti održivom i smanjiti udar na građane i gospodarstva.

- Razgovarat ćemo o svim mogućim aspektima sankcija Rusiji. Pojedine države članice nisu tako brzo spremne na alternativne dobavne pravce plina i nafte, treba jedno vrijeme dok se sve ne konsolidira. Hrvatska je izgradnjom LNG-a na Krku strateški ojačala svoj položaj. Danas ćemo prvi put raspraviti temu o uvjetu ruskog predsjednika Vladimira Putina da se za energente plaća u rubljima, kazao je.

Govoreći o Srbiji, ponovio je da se ne može se sjediti na dvije stolice.

- Postoje situacije ili kada si na pravoj strani povijesti ili nešto petljaš. Ovdje se ne može petljati. Jasno mi je da imaju izbore, ali ne može i jedno i drugo. Ako su se odlučio ići u EU, moraš se opredijeliti. Ja jasno Srbiji upućujem poruku da ovo nije situacija gdje se može biti i – i. Ako su se odlučili ići prema EU, onda je odgovor jasan, dodao je Plenković.

Prvi put u povijesti na europskom summitu sudjelovat će aktivno u radu Europskog vijeća i američki predsjednik Joe Biden.

Dominantne teme američko-europskih razgovora bit će pomoć prema Ukrajini u financijskom, humanitarnom i ekonomskog pogledu. Naravno, bit će riječ i o sankcijama Rusiji.

Znamo da američke strane inzistiraju i pritišću da i Europa uvede energetske sankcije Rusiji, jer bi one najviše naštetile režimu Vladimira Putina. Znamo i da s europske strane ne postoji konsenzus država članica oko te teme.

Njemačka, Nizozemska i neke druge države smatraju da bi energetske sankcije u ovom trenutku više naštetile Europi nego Rusiji.

Očekuje se da će Ursula von der Leyen razgovarati s američkim predsjednikom Bidenom, u ime svih članica Europske unije, o nabavi američkog ukapljenog plina u sljedeće dvije godine za Europsku uniju.

I kad Biden ode, lideri će nastaviti razgovarati o energetskim temama, posebice o poskupljenju energenata i zajedničkoj nabavi plina za sljedeću sezonu.

Za Hrvatsku je važna tema o Bosni i Hercegovini, a zahtjev da se o tome razgovara iznio je hrvatski predsjednik Vlade.

Mnogi drugi lideri sve više su svjesni dubine političke krize u toj zemlji, jer nije postignut dogovor o izbornoj reformi.

Europsko vijeće osim što će raspravljati o ruskoj vojnoj agresiji na Ukrajinu, sigurnosti i obrani, energetici, razgovarat će i o gospodarskim pitanjima, bolesti COVID-19 i vanjskim odnosima.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je i na sastanku vrha Europske pučke stranke. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!