19:47 / 24.02.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/A.P.C.

Bruxelles priprema novi, puno oštriji paket sankcija protiv Rusije

Jasna Paro uoči izvanrednog samita EU-a o sankcijama Rusiji

Jasna Paro uoči izvanrednog samita EU-a o sankcijama Rusiji

Foto: Dnevnik/HTV/IMS / HRT

Čelnici država članica EU-a složili su se oko novih sankcija koji će pogoditi više sektora u Rusiji i najoštrije osudili rusku vojnu agresiju protiv Ukrajine. Od Rusije traže da odmah prestane s vojnim aktivnostima, povuče svoje sve snage i vojnu opremu sa cijelog teritorija Ukrajine i da u potpunosti poštuje njezinu teritorijalnu cjelovitost, suverenost i neovisnost unutar njezinih međunarodno priznatih granica.


- Europsko vijeće danas se slaže o daljnjim restriktivnim mjerama koje će Rusiji nametnuti goleme i teške posljedice za njezino djelovanje. Te sankcije obuhvaćaju financijski, energetski i transportni sektor, robu s dvojnom namjenom, kao i kontrolu izvoza i financiranje izvoza, viznu politiku, proširenje popisa sankcioniranih osoba i nove kriterije za uvrštenje na taj popis, kaže se u zaključcima samita koji su objavljeni vrlo rano, nedugo nakon početka izvanrednog samita, što je neuobičajeno.

Zaključci su prilično općeniti bez puno pojedinosti o sankcijama. Politički dogovor o sankcijama trebao bi biti potvrđen u petak na sastanku ministara vanjskih poslova i kako bi dobio zakonsku snagu.

Novi puno oštriji paket sankcija protiv Rusije 

Europska komisija je pripremila prijedlog paketu o kojemu su prije početka samita raspravljali veleposlanici država članica. Čelnici bi trebali postići politički dogovor o tome paketu koji bi onda bio usvojen sutra na izvanrednom sastanku ministara vanjskih poslova. S obzirom da će sankcije pogoditi i države članice, pogotovo one koje su ekonomski izloženije Rusiji, očekuje se teška rasprava.

Na stolu je prijedlog novog, puno oštrijeg paketa sankcija protiv Rusije, nakon što je pokrenula sveopći napad na Ukrajinu. Prijedlog sankcija sačinjen je u tijesnoj koordinaciji s najbližim partnerima i saveznicima EU-a, uključujući i s Sjedinjene Države, Kanada, Veliku Britaniju.

Izolacija Rusije od globalnog financijskog sustava

Na stolu su oštre i i stroge financijske sankcije, stroge kontrole izvoza što bi trebalo teško pogoditi rusko gospodarstvo, financijski sustav i pristup vrhunskim tehnologijama. Te bi mjere trebale teško pogoditi najveće ruske financijske institucije i izolirati Rusiju od globalnog financijskog sustava. Kontrole izvoza onemogućile bi pristup Rusiji vitalnim tehnološkim inputima i oslabilo njezinu industrijsku bazu.

Drugi paket sankcija pokrivat će šest dodatnih područja. U financijskom sektoru to uključuje zabranu kreditiranja i kupnje vrijednosnih papira novih privatnih banaka, zabranu financiranja ruskih državnih poduzeća, financiranje ruskih državnih poduzeća i zabranu izlistavanja dionica ruskih državnih poduzeća na burzama u EU-u. Predlaže se i zabrana prihvaćanja novih depozita iznad 100 tisuća eura ruskih državljana i rezidenata u bankama EU, što je usmjereno na rusku elitu.

Zabrana prodaje opreme i tehnologije za ruske rafinerije

U energetskom sektoru, predlaže se zabrana prodaje opreme i tehnologije potrebne za modernizacju ruskih rafinerija prema Euro-6 standardima. U prometnom sektoru, predlaže se zabrana izvoza zrakoplova, rezervnih dijelova zrakoplova i opreme, tehnologije i povezanih usluga, kao i iznajmljivanje zrakoplova. Predlažu se i ograničenja izvoza robe dvojne namjene, civilne i vojne te financiranje izvoza.

Suspenzija slobodnih putovanja za nositelje diplomatskih putovnica

Prema prijedlogu, EU će suspendirati slobodna putovanja za nositelje ruskih diplomatskih putovnica. 

Predlaže se i proširenje popisa sankcioniranih osoba koje su radile u korist agresije i potpokovale teritorijalni integritet Ukrajine. Na taj popis uvrstili bi se svi preostali članovi ruske Dume, od kojih je 351 već na popisu koji je jučer usvojen, zatim članovi ruskog Vijeća nacionalne sigurnosti te bjeloruski pojedinci iz vojske, ministarstva obrane, bjeloruskog vijeća nacionalne sigurnosti, koji su pomagali invaziju na Ukrajinu. Osim toga u pripremi je novi paket daljih ekonomskih sankcija koji će pokriti Bjelorusiju.

 Isključivanje iz SWIFT-a nije na stolu

Zasad se ne predlaže najjače i najbolnije oružje, isključivanje iz SWIFT-a, međunarodnog sustava za bankovne transakcije. Kada su 2012. godine uvedene sankcije protiv Irana i iranske banke isključene iz SWIFT-a, Iran je izgubio polovicu prihoda od izvoza nafte, a vanjska trgovina je smanjena je za 30 posto. Od zapadnih zemalja, isključenje Rusije iz SWIFT-a najteže bi pogodilo Njemačku i Sjedinjene Države.

Vanjskopolitički komentator Tihomir Vinković prati sve reakcije NATO saveza, a na pitanje može li ruska agresija na Ukrajinu dovesti do sukoba Rusije i NATO-a, podsjetio je na Putinovu prijetnju svima koji se žele umiješati u ono što on zove intervencijom da će biti kažnjeni. Zbog toga su baltičke zemlje, ali i Poljska, rekao je Vinković, zatražile aktiviranje članka 4. Povelje NATO-a. 

- Radi se o tome da se počne raspravljati na sastanku o tome je li  jedna zemlja ugrožena i je li ta zemlja ugrožena vanjskom prijetnjom ili terorističkim napadima. Prva prilika za raspravu o tome bit će sutra, za kada je glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg sazvao videokonferenciju čelnika država ili vlada svih 30 članica, rekao je Vinković. 

Dodao je da se sastanak treba održati na daljinu, ali čelnici mogu donijeti zaključke o tome što će dalje i kako se odnositi prema Rusiji. Vinković je podsjetio kako je na današnjoj konferenciji za novinare Stoltenberg rekao kako je čuo rusku prijetnju i kako je poručio da NATO nema u Ukrajini svoju vojsku i nema je namjeru tamo slati, ali da će Savez braniti svoje istočno krilo i očuvati suverenitet svih država članica.

- Zbog toga su poslane tisuće vojnika, a Stoltenberg navodi da su i tisuće zrakoplova u visokom stanju pripravnosti, kao i 120 brodova koji se nalaze od Baltika do Mediterana i Crnoga mora. Stižu i dalje vijesti da će se snage NATO-a raspoređivati u zemljama koje su u blizini Ukrajine ili s njom graniče. Spominjale su se Mađarska, Češka i Slovačka, međutim, o tome ćemo više saznati nakon virtualnog sastanka, kada će se Stoltenberg ponovno obratiti javnosti. Tada ćemo vidjeti do koje razine je postignut dogovor. On stalno govori da postoji jedinstvo svih članica NATO saveza, zaključio je Tihomir Vinković u javljanju iz Bruxellesa uoči važnog sastanka NATO-a. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!