Čelnici EU-a podržavaju Metsolu u rješavanju korupcijskog skandala u EP-u

15.12.2022.

Zadnja izmjena 19:33

Autor: Hina/HRT/R.S.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola

Foto: Johanna Geron / Reuters

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola izjavila je danas u Bruxellesu da je dobila potporu od čelnika država članica za način na koji se Parlament postavlja prema velikom korupcijskom skandalu koji potresa tu instituciju.

Čelnici su dali veliku potporu za način na koji Parlament rješava ovo pitanje, rekla je Metsola na konferenciji za novinare nakon što se obratila čelnicima EU-a na početku njihova samita.

- Imali smo dugu razmjenu gledišta s premijerima i predsjednicima država. Dobar dio rasprave bio je posvećen kaznenim postupcima u koje je uključen Parlament, rekla je Metsola.

Europski parlament potresa veliki korupcijski skandal nakon što je belgijska policija uhitila nekoliko članova EP-a, među njima i jednu od 14 potpredsjednica te institucije, Grkinju Evu Kaili. Oni su osumnjičeni za pranje novca i korupciju, primanjem velikih svota novca od Katara, čije su vlasti tako pokušale utjecati na neke odluke.

- Ovo neće proći bez nekažnjenih, neće biti pospremanja pod tepih. Važno je da ti ljudi shvate da će biti uhvaćeni, da će biti posljedica i da će se suočiti sa zakonom. Tako ćemo odgovoriti i vratiti povjerenje, dodala je predsjednica Europskog parlamenta.

- Kazneni postupci u koje je upleten Parlament - štetni su. Štetni za demokraciju, za Europu i za sve ono za što se zauzimamo. Povjerenje koje se gradilo godinama, a uništeno je u trenutku, potrebno je ponovno izgraditi, i taj posao počinje sada, rekla je Metsola. 

video thumb

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izrazio je punu potporu Metsoli i zahvalio joj na iskrenosti.

Michel je izrazio punu potporu predsjednici Metsoli u njezinim naporima da poboljša i zaštiti funkcioniranje Europskog parlamenta, rekao je njegov glasnogovornik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!